Spänt vid koreanska gränsen

NYHETER

De svenska observatörerna vid Koreas avmilitariserade zon märker tydligt den ökade spänningen mellan länderna.

– Vi har skyddsvästar med oss mycket mer än vad jag haft under de två åren jag varit här, säger delegationschefen Anders Grenstad.

Sedan 1953 har svenska observatörer övervakat gränsen mellan Syd- och Nordkorea vid Panmunjom. Trots att besökare från både Sydkorea och Nordkorea fortsätter att komma till zonen som vanligt, märker konteramiral Anders Grenstad av den ökade stämningen.

– Vi blir påverkade, helt klart, vårt jobb är ju att vara en oberoende part mellan de här två staterna, givetvis känner vi av den stämning som är, säger han över telefon.

Högre säkerhetsnivå

Upptrappningen tog fart på allvar när Nordkorea testade en förmodad långdistansrobot, följt av ett atombombsprov. Omvärlden svarade med hårdare FN-sanktioner. När Sydkoreas och USA:s militärer inledde en stor gemensam militärmanöver meddelade Nordkorea att landet säger upp vapenvilan och klippte den militära direktlinjen till Sydkorea.

– De senaste två–tre veckornas eskalering gör att säkerhetsnivån är mycket högre, säger Anders Grenstad och berättar att skyddsvästarna får följa med på uppdragen betydligt oftare nu.

Eftersom Nordkorea inte haft någon kontakt med observatörerna sedan 1995 handlar arbetet för de fem svenskarna och fem schweizarna på plats om att hålla möten med sydkoreaner och amerikaner och att inspektera så att de sydkoreanska soldaterna har rätt utbildning och medvetenhet om rutiner.

– Så att det inte sker en gnisttändning som ingen önskar sig just nu, säger Anders Grenstad.

Tror inte på krig

Han tycker att det verkar mer spänt på syd- än på nordsidan av gränsen.

– Sydsidans försvarsmaktsledning och regering har talat om att vid en provokation ger vi tiofaldigt igen. Det är givetvis ingen trevlig signal, men efter att ha varit här nere i två år kan jag respektera att Sydkorea känner att man tröttnat på att ständigt leva med ett provokationshot.

Däremot tror han, det upptrissade tonläget till trots, inte att det leder till krig.

– Min bedömning är att stämningsnivån kommer att lägga sig om inget oförutsett händer.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM