Här är årets bil

1 av 8
Volkswagen Golf
NYHETER

Årets Bil i Världen är utsedd.

Vinnaren heter Volkswagen Golf.

Och det är andra året i rad som Volkswagen tar hem den åtråvärda tungviktstiteln.

Volkswagen Golf är World Car of the Year, Årets Bil i Världen. Det är den verkliga tungviktstiteln bland årets alla bilutmärkelser.

Jag som är Aftonbladets bilskribent är ende svensk i juryn och Golf var min överlägsna favorit till titeln. Även om det kan verka lite enkelspårigt. Förra året hette min favorit Volkswagen Up, som också den knep titeln. Men det visar hur starkt Volkswagen har blivit.

Första VW Golf kom redan 1974, skapade en helt ny bilklass och har varit klassledare i stort sett hela tiden sedan dess. I höstas kom den sjunde generationen Golf. Ungefär lika stor och med nästan exakt samma formgivning som föregångaren. Men bättre på allting.

"Bil för singeln"

Så här skrev jag i oktober 2012 när jag testkört nya Golf för första gången:

"Nya Golf är en bil för singeln, det unga paret, familjen med ett eller två barn och för dem med ungarna utflugna. För dem som bara vill ha ett transportmedel och för dem som tycker att bilkörning är det roligaste som finns. Golf är helt enkelt en fantastisk bil. Och med rätt pris. Fem plus!"

Mina 65 kolleger i världbilsjuryn som kommer från 23 länder på alla kontinenter tyckte tydligen ungefär samma sak.

Världsbilsjuryn väljer även Årets miljöbil, Årets sportbil och Årets vackraste bil.

Årets miljöbil heter Tesla Model S. Det är en bil som drivs med enbart elektricitet. Personligen höll jag på Volvos laddhybrid V60 Plug-in-hybrid, Kombinationen el och förbränningsmotor, i Volvos fall en stor diesel, gör bilen mer användbar och man slipper den så kallade räckviddsångesten, rädslan att batterierna plötsligt är slut, och man står där vid vägkanten.

Tänjer gränserna

Men det Kalifornien-baserade innovationsföretaget Tesla tänjer ständigt på gränserna för att göra den renodlade elbilen mer användbar, en värdig vinnare trots allt.

Årets sportbil heter Porsche Boxster, i hård konkurrens med Ferrari F12 Berlinetta och de mer folkliga tvillingsportbilarna Subaru BRZ och Toyota GT86. Boxster är en otroligt fin, och otroligt fint balanserad sportbil, för dem som tycker att en sportbil inte ska kosta en miljon. Men för dem som tycker att tre miljoner är ok finns det ingen finare bil än Ferrari F12 Berlinetta.

Till årets vackraste bil utsåg Världsbilsjuryn Jaguar F-Type. Inte mycket att säga om det valet även om det inte skiljde mycket till Aston Martin Vanquish och Mazda 6(!).