Firar påsken – med fylleslag

På skärtorsdagen invaderas Åre av unga norrmän som korsar gränsen för att festa

1 av 3
Ökande turism innebär också fler brott. Bara på Systembolagets parkering finns ett tiotal ‧ poliser på plats för att beslagta alkohol, kolla bilar och stoppa slagsmål.
NYHETER

Påsken i Åre innebär skid­åkning, fest och norsk fylla.

Startskottet går på skär­torsdagen när horder av unga norrmän invaderar byn för att festa, åka bil och handla billig svensk sprit.

– De gapar, skriker och super, säger närpolischefen Eva Helin i Åre-Järpen.

Över Systembolagets parkering i Åre ligger avgasdimmorna täta. Utanför butiken växer kön. ­Ordningsvakter släpper in i ­etapper och dovt basdunk blandas med norska vrål från hundratals ­ungdomar från Trondheim och Verdal som kört i timmar för att nå den jämtländska skidorten.

Stian Blomi, Jomar Gunnes och Mia-Marie Strand lämnade ­Norge vid tiotiden i en rostbrun och ­sliten Ford Fiesta och korsade gränsen strax efter lunch.

– Bilen är min, men körkortet mitt drogs in i fjol. Jag körde 130 på en 80-sträcka, säger Stian Blomi.

Det här är hans fjärde skärtorsdagstur och i bilen är siktet inställt på öl, snus och cigaretter.

– Det brukar vara ett full­ständigt fyllekaos på parkeringen, säger Stian Blomi.

Törstig tradition

Att norrmännen kommer till den jämtländska skidorten under påsk är en tradition som har flera år på nacken. Systembolaget i Åre öppnade 1995 och sedan dess har man kunnat ställa klockan efter det törstiga lämmeltåget som går över gränsen och festar sig in i Åre längs med E14.

Kim Roger-Larssen är också från Trondheim och var en av de första på plats i år. Han har just handlat klart och springer mellan bilarna i bara t-tröja, med tre ­wunderbaum runt halsen och en fastsatt i solglasögonen.

– Sverige är billigt. Snuset, cigaretterna, ölen – allt är billigt. I kväll blir det fest!

Ville stänga Systemet

Skärtorsdagen är röd dag i ­Norge. I Strömstad i Bohuslän har kommunen nu tröttnat på ­fylleslaget och stängt ner Systembolagsbutikerna under skärtorsdagen – dock utan resultat. Norrmännen kom, söp och levde rövare även i år.

Redan 2009 gick länspolismästaren i Jämtland ut och ville stänga Systembolaget i Åre på skärtorsdagen, men förslaget röstades ner av en enig kommunstyrelse.

– Torsdagen är ankomstdag för många boende och det skulle innebära att de inte skulle få en chans att handla, säger kommunalrådet Leif Nord (M).

Gränshandeln omsätter miljarder i Sverige och när karavanen återvänder sent på eftermiddagen kan Systembolaget i Åre summera en lysande dag.

Områdeschefen Mika Vuori­koski vill inte berätta hur mycket de omsätter, men Aftonbladet ­erfar att det i påsktider handlar om över en miljon – per dag.

– Det är klart att påsken är en av våra största helger, säger Mika Vuorikoski.

”Smörgåsbord av droger”

Som liten ort i glesbygden går Åre mot strömmen: invånar­antalet ökar stadigt, nyföretagandet blomstrar och skatteintäkterna pekar uppåt – mycket tack ­vare lillebror i väst.

– Det här är en industri, det är vad vi lever på här i kommunen och det måste vi värna, säger kommunalrådet Leif Nord.

Men den ökande turismen ­betyder även fler brott. Norr­männens ankomst är startskottet för en långhelg där polisen kan räkna med många övertids­timmar. I år har polisen fått nationell förstärkning och totalt är 30 poliser i tjänst under påsken.

– Det är väldigt mycket folk på liten yta och det är lördag hela veckan. Människor dricker hela dagen och vi har samma problem som Visby och Båstad har under sommaren. Åre är ett smörgåsbord av alkohol och droger, säger Eva Helin, närpolischef i Åre-­Järpen.

Slåss i baksätet

Under torsdagen är hon på plats vid Systembolagets parkering tillsammans med ett tiotal kollegor. Bilar stannas, öl beslagtas och när två killar flyger på varandra i baksätet på en nedsänkt Volvo är ­hela styrkan på plats för att sära på de blodiga slagskämparna.

– Vi har 120 serveringstillstånd och en befolkning på 10 000 i kommunen. Det är mest per capita sett till fasta boende. När solen skiner ökar fyllan och även risken för våldsbrott, säger hon.

Två timmar senare har norrmännen handlat klart, parkeringen är i det närmaste tom och Eva Helin ser uppriktigt förvånad ut när hon konstaterar att det varit en relativt lugn eftermiddag.

– Det kan vara mycket, mycket värre. Men nu har vi 35 000 ­människor som kommer hit under helgen. Påsken har bara börjat i Åre.

Har flest sprittillstånd per capita i hela Sverige

Den ringlande kön till bolaget släpps in i etapper av ordningsvakter.

Innevånare Åre: 1 300.

Innevånare Åre kommun: 10 200.

Antal bäddar: 31 000.

Restauranger: Cirka 50 ‧stycken.

Barer/nattklubbar: Cirka 15 stycken.

Severingstillstånd: Cirka 120 stycken.

Källa: Turistbyrån Åre

Turismen

n Åre har varit svenskt turistmål sedan slutet av 1800-talet och skidturismen har dominerat och format byn sedan tidigt 1900-tal.

Skidområdet, som i dag ‧består av 47 liftar och 114 ‧nedfarter, är Sveriges äldsta.

Under 60-talet upplevde Åre en nedgång i turismen med hög arbetslöshet och utflyttning som följd. På 70-talet blommade skidturismen upp igen och Åreprojektet tog ny fart. Åre kabinbana byggdes och byn utvidgades.

I början av 2000-talet köpte företaget Skistar AB upp Åre skidområde och 2007 hölls ‧ alpina VM i Åre.

Åre kommun fortsätter hårdsatsa på besöksnäringen tillsammans med det lokala ‧näringslivet och målet är fler ‧hotell, lägenheter och besökare.

Mellan 2003 och 2010 ökade antalet gästnätter i Åre med drygt 50 procent, från 527 824 till 797 058.

Totalt brukar man säga att 1,5 miljoner personer besöker Åre som turister varje år.

Källa: Åre kommun och Wikipedia

Brotten

n Sedan 2002 har antalet ‧anmälda brott ökat med 35 ‧procent i Åre kommun. Mest ökade narkotikabrotten, men även misshandel och skadegörelse har ökat över tid. Under påsken kommenderas extrapoliser hit och mängdbrotten har minskat något de senaste åren.

Källa: Brå och polisen

Spriten

n I Åre finns mer än 50 restauranger och 15 nattklubbar. Åre är den ort i Sverige med flest sprittillstånd per capita – 120.

2009 gick länspolismästaren i Jämtland ut och ville stänga Systembolaget under skärtorsdagen för att komma till bukt med fyllan – men fick blankt nej.

Källa: Åre kommun och polisen