Massbränder på Tjörn - kommunen inför tändsticksamnesti

Uppmanar barn att lämna in föräldrarnas tändstickor

1 av 5 | Foto: Foto: MIKAEL BERGLUND
NYHETER

Andra orter har vapenamnesti, Tjörn har infört amnesti för tändstickor.

Anledningen? 50 gräsbränder i mars på grund av äldre män som eldar gräs och ris.

– Vi har haft massor att göra, säger Carl-Ian Bissmark, räddningchef på Tjörn.

48 bränder på 28 dagar. Räddningstjänsten på Tjörn har haft gräsbränder upp över öronen den senaste månaden. Extremt torrt väder i kombination med äldre herrar som eldat av gräs och ris på tomten är anledningen.

– Det handlar faktiskt inte om ungar som "luntar". Det är äldre herrar som "bara" skulle elda av lite gräs, sedan har det spridit sig blixtfort, säger Carl-Ian Blissbark, räddningschef på Tjörn.

Uppmaningen: ta era föräldrars tändstickor

I onsdags fick räddningstjänsten nog. Tillsammans med kommunen infördes ett totalt eldningsförbud på ön - och efter en idé från Bissmarks kollega öppnade kommunen upp för "tändsticksamnesti".

– Han uppmanade barnen att plocka på sig föräldrarnas tändstickor. Sedan hängde informationsavledningen på kommunen på och nu har den här införts över påsken, säger Bissmark och skrattar.

"En rolig grej"

Kommunhuset är bemannat hela helgen och ortsborna kan lämna in tändare och tändstickor "utan att behöva förklara sig", säger Birgitta Ehn, samhällsvägledare på Tjörns kommun.

– Jag tror folk tyckte att det var en ganska rolig grej, att man uppmärksammade ett allvarligt problem på ett kreativt sätt, säger hon.

Har du fått in några tändstickor?

– Ja, jag fick faktiskt in en ask idag.

Inlämnade vapen under amnestin förstörs. Vad gör ni med tändstickorna – eldar upp dem?

– Haha, nej. Inte förrän eldningsförbudet är hävt i alla fall. Den här får vi nog rama in någonstans. Den var välanvänd, det var bara två tändstickor kvar.

FAKTA

Påskefyr

Att elda påskbrasor är en tradition i Västsverige.

Inför varje påsk tävlar ungdomar i Göteborgs norra skärgård om vem som kan få ihop flest överblivna julgranar och störst eld.

Tävlingen var större förr om åren men lever fortfarande kvar.

Eldningförbudet, som gäller Tjörn, Orust och Stenungsund, innebär att den årliga traditionen nu får hoppa över ett år.

ARTIKELN HANDLAR OM