I natt ställde vi fram klockan

Så gör du för att inte drabbas av buggar i klockan i telefonen

NYHETER

Nu är det dags att ställa fram både trädgårdsmöblerna och klockan.

Men i dagens tekniska samhälle kan det råda förvirring – ställer klockan i våra smartphones om sig automatiskt?

Aftonbladet reder ut hur du ska gå till väga med klockan i din telefon.

Klockan två i natt var det dags att ställa fram klockan en timme.

Och gör man fel med klockan i sin smartphone så kan det få konsekvensen att man försover sig en timme i dag.

”Måste ha täckning”

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson reder ut hur du ska göra med klockan i telefonen för att inte råka ut för en försovning i morgon.

– Alla smartphones har en funktion där man kan välja att ställa in klockan manuellt eller automatiskt, säger Peter Pettersson.

Dessa möjligheter finns under ”inställningar” och ”datum och tid” i de flesta telefoner. För att klockan inte ska ställas om automatiskt måste man kryssa i det valet. Gör man inte det så ställer klockan i telefonen om sig själv i natt.

– Mobilnätet vet vad klockan är. Men det förutsätter att telefonen har kontakt med mobilnätet. Har man till exempel inte täckning på mobilnätet så ändras inte tiden. Bor man ute på glesbygden och ska upp tidigt i morgon så kanske man ska välja att ställa in tiden manuellt.

”För att vara säker”

Tidigare har det hänt att telefonerna haft problem med buggar i samband med tidsomställningen.

– Iphone har haft problem med det flera gånger, men då handlade det om ett problem i operativsystemet. De senaste gångerna så har det fungerat nu, men ska man upp för att hinna med ett flyg eller tåg så bör man se till att välja manuellt i inställningarna och ställa om själv för att vara säker, säger Peter Pettersson.

FAKTA

Tidsomställningar i år

Klockan 02.00 under natten mellan lördagen den 30 mars och söndagen den 31 mars 2013 ställer vi fram klockan en timme och går över till sommartid.

Klockan 03.00 under natten mellan lördagen den 26 oktober och söndagen den 27 oktober 2013 ställer vi tillbaka klockan en timme och går över till vintertid.

ARTIKELN HANDLAR OM