18-åringen kan slippa straff

1 av 2
Den mordåtalade 18-åringen.
NYHETER

STOCKHOLM/BANGKOK. Den mordmisstänkte svenske 18-åringen tog sin lillebrors pass.

Och misstänks ha fått hjälp av den muslimska gerillan att fly från Thailand.

Nu slipper han sannolikt fängelse i Sydostasien.

Den svenske 18-åringen misstänks ha huggit ihjäl en jämnårig thailändare i augusti i fjol. Trots att hans pass var beslagtaget lyckades han därefter lämna landet.

Nu klarnar detaljerna kring flykten. Den mordmisstänkte får enligt Aftonbladets poliskällor sin två år yngre brors pass.

Därefter ändrar han sitt utseende för att mer likna sin bror och tar sig till provinsen Narathiwat i södra Thailand, ett område som svenska UD har varnat för på grund av ett pågående uppror.

Flyger från Malaysia

Han göms av gerillan innan han passerar gränsen söderut med hjälp av broderns pass. Han fotograferas som alla andra i passkontrollen.

Efter att ha korsat gränsen flyger han sedan från Malaysia till Sverige.

Pappan och den yngre sonen, som är i Thailand på besök, går till den svenska ambassaden och uppger att sonen tappat sitt pass.

Ambassaden tar kontakt med den thailändska immigrationspolisen som kollar upp passnumret – då visar det sig att personen i fråga lämnade landet två dagar tidigare. Men i enlighet med svensk passlag utfärdas ett nytt pass.

UD förtegna

Enligt uppgifter till Aftonbladet åker sedan den 16-årige brodern omedelbart till Sverige från Thailand med sitt nya pass. Pappan åker efter lite senare.

Utrikedepartementet är förtegna om detaljerna.

– Jag kan inte bekräfta de här uppgifterna, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

18-åringen kommer sannolikt inte att lämnas ut till Thailand eftersom han där riskerar dödsstraff. Något som enligt thailändsk rättspraxis omvandlas till 45 års fängelse eller mer för utlänningar.