43 döda i oroligheter i Burma

1 av 3
NYHETER

Moskéer har bränts, hem raserats och människor dödats i den senaste vågen av religiös extremism i Burma.

Bakom oroligheterna finns anti-muslimska krafter – och däribland radikala buddhistmunkar, enligt bedömare.

Minst 43 människor har dödats under de senaste veckornas våldsamheter mellan muslimer och buddhister i centrala Burma. Moskéer har stuckits i brand och muslimska hem vandaliserats i en välorganiserad våldsvåg.

– Det är tydligt att provokatörer med radikala anti-muslimska agendor är i kraft i landet, däribland inflytelserika buddhistiska munkar som predikar om intolerans och hat mot muslimer, säger Jim Della-Giacoma, Burmaexpert på tankesmedjan International Crisis Group.

Inblandade munkar

Muslimska kvarter har förstörts med en systematik som tyder på planering och framförhållning av "radikala element", enligt Jim Della-Giacoma.

En del munkar har varit direkt delaktiga i våldsamheterna, medan andra driver kampanjer mot att handla i affärer med muslimska ägare. Godkända butiker drivs av buddhister och markeras med klistermärken märkta "969" – som blivit symbol för kampanjen.

De senaste tidens kravaller, som beskrivits som de värsta sedan oroligheterna i delstaten Rakhine förra året, utbröt efter en dispyt mellan ett buddhistiskt par och de muslimska ägarna av en guldbutik i staden Meiktila.

"När vinsten hamnar i fiendens hand, skadas vår nationalitet, språk och religion", ska buddhistmunken Wirathu, som beskriver sig själv som "Burmas bin Laden", sagt i ett tal på internet.

Varningens ord

I torsdags gick president Thein Sein ut i ett tv-tal och varnade "religiösa extremister" för att deras handlingar inte skulle tolereras. Ett modigt tal, enligt den oberoende analytikern Mael Raynaud.

– Att en burmesisk president vänder sig direkt till nationen och talar om religiös extremism tydligt syftande på buddhistiska munkar har aldrig någonsin hänt förut, säger han.

Konflikten mellan muslimer och buddhister överskuggar den internationella optimismen över de politiska och ekonomiska reformer som införts i Burma efter militärstyrets slut.

TT