Ett halvårs fängelse för "like" på Facebook

NYHETER

En palestinsk man som klickade på "like" på en Facebookstatus dömdes till sex månaders fängelse.

Statusen som 29-åringen gillade kritiserade en palestinsk myndighetsperson.

Den 29-årige Anas Ismail från en by utanför Nablus dömdes för ärekränkning och förtal till sex månaders fängelse, enligt tidningen Jerusalem Post.

Ett år för bildpublicering

29-årige Ismail är, enligt tidningen, den andra palestiniern som den senaste tiden dömts till fängelsestraff för aktiviteter på det sociala nätverket.
Samma dag som domen rörande ärekränkning och förtal föll mot Ismail straffades också en palestinsk journalist efter att ha använt Facebook på ett, enligt myndigheterna, olämpligt och brottsligt sätt.

Journalistens brott bestod i att han laddat upp en en bild på det sociala nätverket. Bilden jämförde president Mahmoud Abbas med en skurk och spion.
Påföljden blev ett års fängelse för journalisten, enligt Jerusalem Post.

Andra omstridda Facebookaktiviteter

  Anthony Swinburn, 28, från brittiska Coventry, lade ut en text om att han var efterlyst och hånade polisen på sin Facebooksida. När han greps svarade polisen på hans inlägg Facebook. "Hans önskan var vår lag", skrev de.

En medverkande i tv-programmet "Fuskbyggarna" la upp ett främlingsfientligt inlägg på Facebook: "Klart att SD växer!!! Vi Svenskar är så jävla trötta på BMW åkande svartingar som går på socialbidrag!!!! UT MED ALLIHOP!!"

Han uppgav att han inte skrivit inlägget utan att kontot blivit kapat.

Adam Steff, 18, i Milton Keynes hade festat och sedan tagit en promenad i staden. Han hamnade på djurparken och stal en sköldpadda. Via Facebook sålde han sedan djuret. När två personer från djurparken upptäckte bilden kunde Steff gripas.

Han dömdes till samhällstjänst och böter för stölden.