Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
bottennivå – även i egna ledBara 16 procent av svenska folket har förtroende för Maud Olofssons efterträdare Annie Lööf. Hon får också de sämsta förtroendesiffrorna från sina egna väljare,enligt Aftonbladet/Sifo.   bottennivå – även i egna ledBara 16 procent av svenska folket har förtroende för Maud Olofssons efterträdare Annie Lööf. Hon får också de sämsta förtroendesiffrorna från sina egna väljare,enligt Aftonbladet/Sifo.

 Lööfs siffror är rena skräcken

Väljarnas förtroende för Centerledaren har halverats – bara Åkesson ligger sämre till

Förtroendet för centerledaren Annie Lööf har halverats sedan hon blev partiledare.

I dag är det bara SD:s Jimmie Åkesson som väljarna har lägre förtroende för.

Skräcksiffrorna för Center­partiet finns i dagens Afton­bladet/Sifo.

Månaderna efter att Annie Lööf valdes till Centerns tredje kvinnliga partiledare 2011 hade nästan var tredje svensk, 30 procent, stort eller mycket stort förtroende för henne.

Nu, ett och ett halvt år senare, har förtroendet nära halverats. I dag har 16 procent stort eller mycket stort förtroende för den 29-åriga partiledaren.

Det är inte bara de senaste ­månadernas diskussion om ­förslaget till nytt idéprogram för Centern som har skadat ­henne. ­Förtroendet hade minskat rejält ­redan innan förslaget presenterades i slutet av december.

Unga kvinnor med makt ut­manar. Det har Annie Lööf fått erfara sedan hon blev parti­ledare och näringsminister.

Nu är det bara Sverige­demokraternas Jimmie Åkesson som har lägre förtroende hos väljarna än Lööf. Det är en ­varningssignal till Centerpartiet. De har en lång väg att gå innan det, eventuellt, lossnar.

Fredrik Reinfeldt

63 %

+1

Förtroendet för stats­ministern fortsätter ligga på en hög ­nivå. Högst var förtroendet i december för drygt två år ­sedan då hela 72 procent hade stort eller mycket stort förtroende för Fredrik Reinfeldt. Med ­dagens siffra tangerar han företrädaren Göran Perssons person­bästa.

Män är Reinfeldts största ­supportergrupp, kvinnor är mer avvaktande. Den yngsta väljargruppen är inte heller lika ­begeistrad som männen.

Bland de egna väljarna har Reinfeldt ett närmast nord­koreanskt stöd. 94 procent av Moderaternas sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Skillnaden jämfört med förra mätningen är inte statistiskt ­säker.

Stefan Löfven

45 %

-3

Under våren har Stefan ­Löfven legat lågt i debatten. Man har helt enkelt inte märkt av ­honom särskilt ofta.

Det är sannolikt förklaringen till att förtroendet för S-ledaren sjunker. Det har sjunkit stegvis sedan i mars förra året, två ­månader efter att Löfven valdes till partiledare.

Möjligen kan det bli ändring på den saken den här veckan. På onsdag inleds Socialdemokraternas kongress där avsikten är att partiet ska grundlägga marschen mot valsegern.

Liksom Reinfeldt har Löfven högst förtroende bland männen medan kvinnor och ungdomar förhåller sig mer avvaktande.

Bland de egna är stödet hyfsat. 74 procent av de egna väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Löfven. På ungefär samma nivå ligger Jimmie Åkesson, Jan Björklund och Gustav Fridolin.

Nedgången sedan förra mätningen är inte statistiskt säker.

Gustav Fridolin

40 %

+1

Miljöpartiets manlige språkrör har placerat sig centralt i debatten på senare tid genom att bland annat kräva omförhandling av delar av den migrationsöverenskommelse som ­partiet har med regeringen.

Förtroendet har ökat marginellt för honom sedan den förra ­mätningen i december. Hans största supporterskara finns bland människor i den yngre medelåldern mellan 30 och 49 år.

Förändringen sedan december är inte statistiskt säker.

Jan Björklund

32 %

Oförändrat

Den normalt mycket verbale FP-ledaren har legat lågt under våren. Kanske sparar han på krafterna till supervalåret 2014.

I alla händelser är andelen som har stort eller mycket stort förtroende i dag lika stor som den var i förra mätningen, vid jultid.

Ungdomarna är en problemgrupp för Jan Björklund. Där har bara 15 procent stort eller mycket stort förtroende för ­honom. Kan det ha med rege­ringens skolpolitik att göra?

Göran Hägglund

28 %

-2

Också KD har haft problem att koppla grepp över debatten under våren. Det märks i att förtroendet för Göran Hägglund minskar marginellt.

De egna väljarna är heller inte nöjda. Där sjunker andelen som har stort eller mycket stort förtroende för KD-ledaren från 71 till 68 procent.

Hägglund har inga utpräglade stödtrupper. Andelen som har stort eller mycket stort förtroende för honom är ungefär lika stor i alla grupper.

Minskningen är inte statistiskt säker.

Åsa Romson

22 %

-7

Andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende för MP:s kvinnliga språkrör faller kraftigt och nedgången är statistiskt säker.

Förklaringen är enkel. Åsa ­Romson fick sitt första barn ­före jul och är föräldraledig. Hon har alltså inte deltagit i debatten de senaste månaderna och det manifesterar sig i den här mätningen som lägre för­troende hos väljarna. Frånvaro straffar sig, med andra ord.

Jonas Sjöstedt

21 %

-3

Också förtroendet för V-­ledaren sjunker men inte så mycket att det är statistiskt ­signifikant. Även här är förklaringen osynlighet.

Sjöstedt har inte lyckats ­ex­ploatera den höga arbets­lösheten och den låga a-kassan för att vinna väljare. Tvärtom har han varit märkvärdigt frånvarande i debatten.

Det beror inte på att han inte försöker, men det vill sig liksom inte.

I likhet med Reinfeldt, Löfven och Björklund är förtroendet för Sjöstedt lägre bland kvinnor och unga än bland män.

Annie Lööf

16 %

-4

Förtroendet för Centerledaren Annie Lööf är alltså nere på en ny bottennivå. Hon har också de sämsta förtroendesiffrorna från de egna väljarna.

Endast 58 procent av C-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne. Bara tre procent har mycket stort förtroende för henne.

Manliga väljare har högre förtroende för henne än för Jimmie Åkesson. Nästan var tredje, 30 procent, saknar helt förtroende för Lööf.

Det här är skräckläsning för center­ledningen. ­Valet ligger ­bara ett och ett halvt år bort och det måste hända ­något snart i opinionen.

Jimmie Åkesson

13 %

Oförändrat

Förtroendet för Jimmie Åkesson är i dag lika lågt som det var före jul. Störst förtroende för Jimmie Åkesson har män över 65 år. I den gruppen har 22 procent stort eller mycket stort förtroende för SD-­ledaren.

55 procent saknar helt för­troende för Sverigedemokraternas ledare. Det gör ­honom till klar etta i bottenligan.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2013-04-01
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16519210.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11