Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Hon stoppas – från att använda sitt eget ägg

Julia, 46, får nej av myndigheten: Det är en enorm kränkning

Chockades av beslutet Pelle och Julia fick nej av Socialstyrelsen när de ville använda ett ägg som de har fryst ner på en klinik i Falun. Anledningen är att Julia fyllt 46. Men det finns ingen lag om en sådan åldersgräns – utan bara en allmän rekommendation. ”En myndighet ska inte göra så här mot oss utan stöd av lagen”, säger Julia.   Chockades av beslutet Pelle och Julia fick nej av Socialstyrelsen när de ville använda ett ägg som de har fryst ner på en klinik i Falun. Anledningen är att Julia fyllt 46. Men det finns ingen lag om en sådan åldersgräns – utan bara en allmän rekommendation. ”En myndighet ska inte göra så här mot oss utan stöd av lagen”, säger Julia. Foto: Magnus Wennman

De kallar det sitt ”guldägg”. På en klinik i Falun ligger ett perfekt embryo, som kan bli deras efterlängtade barn.

Men Pelle och Julia ­förbjuds att sätta in det i hennes livmoder.

Hon har fyllt 46 år.

Sedan i augusti har de ­slagits med myndigheter för sitt befruktade ägg. Socialstyrelsen säger att de inte får använda det.

– Trots att jag är frisk och inte i klimakteriet, säger ­Julia.

Paret är vad som kallas oförklarligt barnlösa. Julia har genomgått IVF, så kallad provrörsbefruktning, och blev en gång gravid men fostret dog.

De bestämde sig för att adoptera, och är lyckliga över sina nu två barn. Kvar fanns även tanken på ägget som blev över efter sista IVF-försöket, och får sparas nedfryst i fem år. De ville ­använda det, men först ­behövde de ägna några år åt sina adoptivbarn.

Vill ha fler barn

Sedan gör de ett misstag, räknar fel på tiden. Två ­månader efter sin 46-årsdag ringer Julia kliniken och får veta att frystiden går ut om några veckor, inte som hon trodde om ett år.

De skyndar sig att kontakta Socialstyrelsen, och får lugnande besked, förlängning av frystiden brukar ­beviljas. Därför är beslutet en chock.

De får avslag med motiveringen att Julia fyllt 46 år. Ingen lag finns om en sådan åldersgräns, det är en allmän rekommendation.

Förgäves har de över­klagat.

På IVF-kliniken i Falun är de rådvilla, åldersgränsen är 45 år för att påbörja behandling.

Ingen kan säga vad som händer om Pelle och Julia en dag står på klinikens tröskel och begär att få sitt ägg. ­Vilket brott de i så fall begår. Enligt en dom ska ägget ”förvaras” på ett säkert ställe men inte i Julias kropp.

Varför är detta så viktigt för er, ni har ju blivit föräldrar genom adoption?

– Vi ville ha fler barn och det är vårt embryo, en myndighet ska inte göra så här mot oss utan stöd av lagen. Kränkningen är enorm, ­säger Julia.

Har överklagat

Paret är för gammalt för adoption, och även för fler IVF-försök.

Deras ombud Diana Lindgren Sälöen har överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen, och menar att ett vägledande beslut behövs. Beslutet om Julia och Pelle kan stå i strid med sjuk­vårdens etiska principer och Europakonventionen.

– Vi har även fått en ny d­iskrimineringslag, där ­åldersdiskriminering ingår. Kanske är detta även könsdiskriminering, eftersom ingenting nämns om pappans ålder. Han är 45 år.

En av fyra som genomgår IVF föder ett barn

Barnlöshet är numera klassat som sjukdom och IVF (in-vitro fertilisering) eller såkallad provrörs­befruktning är en allt mer framgångsrik metod.

IVF innebär att ägg plockas ut från kvinnan, befruktas utanför kroppen och återförs. En av fyra kvinnor som genomgår IVF blir gravid och föder ett barn.

Vanligen återförs ett, ibland två ägg. Ägg som ”blir över” kan frysas ned. De förvaras i flytande kväve. Lagen säger att äggen kan sparas upp till fem år. Därefter krävs dispens från Socialstyrelsen.

Vissa anser att frystiden bör förlängas till tio år eftersom frystiden inte påverkar embryon, tvärtom har frysta bättre kvalitet än färska embryon.

Landstingen har åldersgränser för hur länge de bekostar barnlöshetsbehandlingar, som varierar mellan 37 och 40 år. Ingen lag reglerar åldersgränser.

En rekommendation från ­Socialstyrelsen är 46 år.