USA ställer in missiltester

1 av 3 | Foto: AP
Tidigare test av Minuteman-missilen.
NYHETER

USA vill tona ner Nordkoreakrisen som nu ställer in planerade missiltester i Kalifornien.

Samtidigt trappar japanska försvaret upp inför en eventuell attack från Nordkorea.

På grund av rädsla för att förvärra det spända läget med Nordkorea har USA ställt in sina planerade tester av missilerna. I nästa vecka skulle missilerna ”Minuteman3” provskjutas från luftförsvarsbasen Vandeberg i Kalifornien.

”Det kan misstolkas som att vi har för avsikt att förvärra den nuvarande krisen med Nordkorea", förklarar det amerikanska försvarsdepartementet i ett skriftligt uttalande.

Japan trappar upp

Det japanska försvaret har tvärtemot USA planer på att trappa upp inför en eventuell strid.

Och om ett par dagar väntas den japanske försvarsministern Itsunori Onodera komma med en order:

”Skjut ner nordkoreanska robotar”.

Ordern kommer inte att göras offentligt, för att inte oroa allmänheten.

Men den innebär är att jagare i japanska flottan utrustas med stridssystemet Aegis som ska användas för att radarspåra och skjuta ner eventuella nordkoreanska missiler som är på väg mot Japan, rapporterar AP.

”Förberedda på allt”

Det japanska försvarsministeriet har utfärdat en liknande regel tre gånger tidigare, i april 2009 och april och december 2012 när Nordkorea skickat ut satelliter. Men denna gång kommer ordern att uttalas innan Pyongyang meddelat att de ska avfyra robotar.

– Det finns ingen större risk att missilerna kommer att siktas in mot Japan, men vi har beslutat att vi ska förbereda oss för alla möjligheter, säger en regeringskälla till nyhetsbyrån Kyodo.

Varning för ambassader

Tidigare i veckan rapporterade sydkoreanska medier om att Nordkorea flyttat missilrobotar till östkusten. Utöver detta informerades utländsk ambassadpersonal i Pyongyang om att deras säkerhet inte kan garanteras efter den 10 april om en beväpnad konflikt bryter ut. 

ARTIKELN HANDLAR OM