USA: Nordkorea kan skjuta när som helst

1 av 9 | Foto: AP
Kim Jong-Un.
NYHETER

Nordkorea tros ha flyttat en eller flera långdistansrobotar – och gjort dem klara att avfyra.

Uppgifter från Obamas regering pekar nu på att Nordkorea kan testskjuta en missil när som helst, skriver CNN.

– Vi är redo, säger den amerikanske amiralen Samuel J. Locklear.

Nordkorea har i en tidigare evakueringsorder, till utländska personer och företag i Sydkorea, sagt att de inte kan garantera deras säkerhet efter den 10 april. Man sa då att man inte vill se folk från andra länder bli drabbade i konflikten, rapporterar Yonhap.

Man menar att den Koreanska halvön är på väg mot nukelärt krig.

Skärpt beredskap

Sydkorea har nu skärpt beredskapen mot Nordkorea som misstänks ha flyttat en eller flera långdistansrobotar till sin ostkust och gjort dem klara att avfyra, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Det amerikanska inrikesdepartementet menar att man inte tänker följa Nordkoreas uppmaning och kommer inte avråda från resor till Sydkorea.

Amiralen Samuel J. Locklear, som leder USA:s styrkor i Stilla havsregionen, säger till CNN att Nordkoreas strävan efter att utveckla missiler med längre räckvid strider mot FN-resolutionerna mot landet och dessutom hotar säkerheten i USA.

Enligt honom har USA skärpt kontrollen och en amerikansk regeringstjänsteman sa att USA arbetar efter antagandet att två robotar är skjutklara.

"Kina spelar viktig roll"

På frågan om USA var redo för en väpnad konflikt, om det skulle gå så långt, svarade Locklear, "Vi är redo".

Han påtalade också att Kina har en viktig roll att spela i konflikten.

I Nordkorea menar man att landet bara svarar på de övningar som Sydkorea och USA genomför tillsammans. Man kallar den sydkoreanska armén för USA:s nickedockor och menar att övningarna späder på den hätska stämningen i regionen än mer, det skriver man på KCNA.

En av de viktigaste gränsövergångarna mellan Nordkorea och Kina har stängts för turister, sa en tjänsteman vid gränskontoret till AFP.

– Resebyråer får inte ta in turister i landet eftersom eftersom Nordkoreas regering nu kräver att utlänningar ska resa iväg. Så vitt jag vet får affärsfolk komma och gå fritt i Nordkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM