Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Gör sig redo att ta över

Aftonbladet har följt med Stefan Löfven på ”statsministerskola” i Köpenhamn

Här går Stefan Löfven i ”statsminister­skola” och möter internationella toppolitiker.

Att få med sig redan frälsta partikamrater räcker ­inte.

Om S-ledaren ska ta över Rosenbad måste han över­tyga väljarna att han kan ­leda landet.

Stefan Löfven tar plats på första raden i planet mot ­Köpenhamn. Tillsammans med sin innersta krets ska han delta i en konferens för S-partier från Europa och Nordamerika. Deltagarna är statsministrar i sina länder, andra har höga positioner i regeringar eller basar över partier i opposition.

I knät har han en bunt med papper. En sosseröd mapp märkt ”Stefan” i högra hörnet. Och läsglasögon i svart fodral.

Tiden i planet använder ­Löfven till att förbereda sig för de dagar som ska komma. Bland papperna finns artiklar från Financial Times och information om övriga deltagare.

Då och då lutar han sig mot Ann Linde, partiets internationella sekreterare som har jobbat med alla S-ledare sedan Ingvar Carlsson.

Blir uppdaterad

Löfven letar efter ett namn i deltagarlistan och uppdaterar sig om dennes roll i dag.

– Nej, han slutade ju, svarar Linde.

– Så var det ja, säger Löfven och lutar sig sedan tillbaka i flygstolen för en snabb tupplur.

För S är det överskuggande målet att vinna valet i september nästa år. Två svidande valförluster i rad har skakat ­partiet i dess grundvalar.

Men för att Stefan Löfven ska lyckas krävs att han på allvar klarar att utmana Fredrik Reinfeldt. Det blir en tuff match. Moderatledaren har ett skyhögt förtroende och ett försprång efter sex år som statsminister, tio som parti­ledare och som en av de europeiska ledare som suttit längst på sin post.

Eller som en av S-ledarens partikamrater frankt uttrycker det:

– Löfven är lite av den bonniga killen från landet och måste därför bevisa att han klarar sig även internationellt. Folk har nog inte riktigt koll på att han faktiskt är bra på engelska och har jobbat med globala frågor inom facken.

”Som svenskar är mest”

De socialdemokratiska ­ledarna träffas under kristallkronorna på Moltkes palats i centrala Köpenhamn under torsdagen och fredagen. Det skakas hand och dricks kaffe ur kopp med fat. För Stefan Löfven kan det liknas vid en ”statsministerskola”. Lyckas han knuffa Reinfeldt från tronen nästa år kommer en stor del av hans agenda fyllas av ­internationella möten.

Med sin nedtonade och ­ibland lite buttra stil känns han inte som en typisk minglare.

Carin Jämtin, partisekreterare och en av dem som ­jobbar närmast Löfven, menar att S-ledaren är bra på att bygga nätverk, men att han kanske inte är överförtjust i att gå runt med cocktailglas.

– Han är nog som svenskar är mest, mingel är kanske inte det han älskar men han är ­inte blyg, säger hon.

Stefan Löfven börjar bli allt mer igenkänd. Värdinnan Helle Thorning-Schmidt (S), statsminister i Danmark, ­hälsar hjärtligt. De känner varandra ganska väl vid det här laget och passar på att ta en enskild fika. Samma sak med Labourledaren Ed Miliband från Storbritannien.

– Det är kul och känns som att träffa kompisar. Det är värde­fulla kontakter. John ­Podesta, som var stabschef hos Bill Clinton, var till exempel även hos oss på vårt Anna Lindh-seminarium i höstas. Och ­Marylands guvenör som är här nu, han kan bli en av Demokraternas presidentkandidater framåt. Så det är klart att det är viktiga möten, säger Löfven.

– Internationella frågor har alltid varit viktiga för vårt ­parti och det blir inte mindre viktigt i de tider vi lever i.

Enligt Ann Linde gick Stefan Löfven in på en högre nivå i utrikesfrågor än sina föregångare, genom sin bakgrund som internationell sekreterare i Metall. Göran Persson har själv i sina memoarer slagit fast att han först inte förstod betydelsen av mingel och att bygga internationella nätverk.

– Det som är så roligt med Stefan är att han direkt hade en massa egna idéer om vad vi skulle driva, säger hon.

Trots att Stefan Löfven inte sitter på makten var han i Köpenhamn inbjuden som en av panelisterna i ett seminarium på engelska om att ”­regera som progressiva partier”. Där passade han på att slå ett slag för sin tanke om en global överenskommelse mellan kapital och arbetstagare.

Ministerkandidater

Flera av toppolitikerna delade med sig av sina viktigaste råd för att lyckas. Helle Thorning-Schmidt slog till exempel fast hur viktigt det är att alltid sätta kampen för jobben först.

Men det är inte bara för parti­ledaren det är av betydelse med ett starkt nätverk. Även hans innersta krets deltog i seminariet och hade egna programpunkter. Flera av dem lär bli ministrar om S vinner valet.

Magdalena Andersson är den som ska utmana finans­minister Anders Borg (M). Hon har studerat i USA och också suttit i styrelsen för den brittiska tankesmedja som ligger bakom arrangemanget. Hon menar att internationella ­möten är av stor betydelse.

– Jag får med mig idéer om hur man utformar politik i olika delar av världen, från Europa men också eftersom det kommer folk från USA och berättar saker som om Obamas senaste kampanj och vad som var särskilt framgångsrikt där. Det har ju ofta hänt att vi lånar idéer och inspireras av varandra mellan länderna, säger hon.

Ingen tid för vila

Gruppledaren Mikael Damberg, som är Löfvens stand-in i partiledardebatterna i riksdagen, håller med. Men slår fast att det som blir viktigast för väljarna 2014 är vilken ­politik S utformar.

– Jag tror inte att de tänker på vilka vi träffat internationellt, men om vi kan plocka hem bra idéer och ha ett bra framtidsinriktat program så spelar det roll, säger han.

Efter två intensiva dagar är det dags för Stefan Löfven att sätta sig i ett nytt plan.

Bara fem dagar har gått ­sedan han avrundade Socialdemokraternas 37:e kongress i Göteborg – en tillställning som präglades av gott humör, självförtroende och politiska kompromisser.

Men det finns ingen tid för vila. De tjusiga salongerna i Köpenhamn ska denna gång bytas mot möten med partikamrater vid distriktskonferensen i Sundsvall.

Fortfarande återstår en hel del jobb – om han ska nå det mål hans parti har satt upp.

Här är innersta kret(s)en

Stefan Löfven, 55, partiledare sedan januari 2012.

Gift med Ulla. Bor i en hyreslägenhet i centrala Stockholm.

Egen kommentar: ”Jag har jobbat internationellt i fackföreningsrörelsen i många år och eftersom jag ­varit verksam både i det privata näringslivet och fackföreningsrörelsen har jag länge hanterat frågor om hur globaliseringen fungerar, vad den skapar för drivkrafter, möjligheter och risker.”

Carin Jämtin, 48, partisekreterare ­sedan mars 2011.

Gift och har två barn, bor i lägenhet i Farsta.

Egen kommentar: ”Mitt nätverk består både av människor som direkt har jobbat med valkampanjer på olika sätt men också av ett gammalt politiskt nätverk från utrikestiden. Det är viktigt att kunna ringa och på olika sätt få idéer från andra länder.”

Magdalena ­Andersson, 46, ekonomisk­politisk talesperson sedan februari 2012.

Gift och har två barn. Bor i villa i Nacka.

Egen kommentar: ”Jag har många goda vänner runt om i Europa men också i USA och känner en hel del av de politiker som har ledande poster i S-rörelsen i USA. Inte minst för att jag har varit aktiv i Policy network. Både Ed och ­David Miliband finns bland dem jag träffade där för över tio år sedan.”

Mikael Damberg, 41, gruppledare i riksdagen sedan februari 2012.

Gift och har två barn. Bor i bostadsrättslägenhet i Solna.

Egen kommentar: ”När jag var SSU-ordförande hade jag ­väldigt stora internationella kontakter och i det har jag varit aktiv på nordisk, europeisk och global nivå så jag träffar ofta människor som jag träffat tidigare. Det är värdefullt, det är lättare att komma i kontakt och öppna dörrar.”

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet