Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Paradgren Förtroendet för regeringen ökar på en punkt i den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds – ekonomin. Detta trots att finansminister Anders Borg presenterade en minst sagt dyster prognos förra veckan.   Paradgren Förtroendet för regeringen ökar på en punkt i den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds – ekonomin. Detta trots att finansminister Anders Borg presenterade en minst sagt dyster prognos förra veckan. Foto: URBAN ANDERSSON

M ökar på en punkt – trots skräckbudget

Carl Melin.   Carl Melin.

Experten: Ekonomin är Borgs hemmaplan och S svagaste gren

Anders Borg presenterade en dystrare prognos än väntat.

Ändå ökar förtroendet för regeringen när det ­gäller ekonomin i senaste mätningen från Afton­bladet/United Minds.

I övriga frågor får Allians­en stryk.

– Ekonomin är sossarnas akilleshäl, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

När finans­minister Anders Borg (M) presenterade vårbudgeten i förra veckan skrädde han inte orden.

– Det är sega, tröga och jobbiga år framför oss, sa han.

Går åt fel håll

I senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds visar det sig att svenskarna är minst lika pessimistiska. 44,2 procent av de tillfrågade anser att Sveriges ­utveckling är på väg åt helt fel håll.

I mätningen har väljarna även fått rangordna vilken regering, ledd av Moderaterna eller Socialdemokraterna, de har störst förtroende för i fem olika frågor. Båda regeringsalternativen backar i de flesta frågor.

Enligt Carl Melin, opinions­chef på United Minds, är det en förklaring till varför SD fortfarande ligger kvar som tredje största parti, trots att de backar något i den senaste väljarbarometern från ­Aftonbladet/United Minds.

– De två huvudalternativen är inte så tydliga som man önskat, säger Melin.

Endast det M-ledda alternativet ökar i en enda fråga: ekonomin. Detta trots att S nyligen presenterade flera nya förslag på partikongressen.

– Det är fortfarande Borgs hemmaplan och sossarnas akilleshäl, säger Melin.

Kent Persson (M), partisekreterare:

– Vi vet att ekonomifrågan är avgörande att ha förtroende i om man ska kunna vinna val. Genom att ha ordning och reda i ekonomin skapar man utrymme för att kunna värna och utveckla välfärden och skapa förutsättningar för fler jobb.

Goda bokhållare

S-alternativet har störst förtroende i frågor om jobben, vård och omsorg, skola och miljön. Partiet tappar ändå i alla frågor. Jämfört med för ett år sedan med hela 8,7 procentenheter i området vård och omsorg.

– Det kommer gå upp och ner lite grann. För vår del gäller det att koppla ihop ekonomin med vad man ­använder ekonomin till. Regeringen är goda bokhållare men det räcker inte med att få ihop plus och minus utan man måste visa hur man vill använda pengarna så att det blir fler jobb, så att skolan blir bättre och klimatpolitiken gör att vi får bättre miljö, säger Carin Jämtin (S), partisekreterare.


Fakta

Alliansregeringen förlorar förtroende i alla frågor utom ekonomin där det ökar med 1,4 procentenheter.

Svenskarna fortsätter vara pessimistiska inför landets utveckling. 44,2 procent anser att Sverige är på väg åt fel håll.

En S-ledd regering är det alternativ som har störst förtroende när det gäller att skapa jobb, god kvalitet inom vård och omsorg, ­skola och utbildning samt miljö och klimat. Dock backar partiet i samtliga frågor jämfört med förra mätningen i januari.

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2013-04-23
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16651366.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11