Första 3D-vapnet någonsin avfyrat

1 av 3 | Foto: BBC
Pistolen har satts ihop av delarna i plast som skrivits ut av en 3D-skrivare.
NYHETER

Världens första skjutvapen tillverkat i en 3D-skrivare har avfyrats, skriver BBC.

Och nu planerar tillverkarna att lägga ut ritningarna på nätet.

– De här vapnen kan hamna i händerna på kriminella och mentalt sjuka – till och med barn, säger vapenmotståndaren Leah Gunn Barrett.

Gruppen Defense Distributed har ägnat ett år åt att försöka tillverka vapnet – och i lördags provsköts det framgångsrikt på en skjutbana söder om Austin i Texas.

– Jag ser en värld framför mig där teknologin möjliggör att du kan få i stort sett vad du vill. Det är inte längre upp till politiker att bestämma, säger gruppens företrädare Cody Wilson, 25, juridikstudent vid universitetet i Texas, till BBC.

Skrivare för 8 000 dollar

Skjutvapnet är tillverkat i plast i en skrivare som köpts för 8 000 dollar, drygt 52 000 kronor, på auktionssajten Ebay.

Tanken med den nya 3D-tekniken är att konsumenter, när skrivarna blir billigare, ska kunna ladda ner ritningar och skriva ut produkter hemma i stället för att köpa dem i affären.

Något som medför att vem som helst kan komma att kunna tillverka sitt eget skjutvapen.

– De här vapnen kan hamna i händerna på kriminella och mentalt sjuka – till och med barn, säger Leah Gunn Barrett från organisationen New Yorkers Against Gun Violence.

Polis bevakar utvecklingen

Flera polisorganisationer i världen har nu anställda som bevakar utvecklingen av den nya teknologin, skriver BBC.

– Vi hoppas och tror att vi kan komma ett steg före de kriminella, säger Victoria Baines på Europols avdelning för cyberbrott.

Cody Wilson, som har tillverkat det nya skjutvapnet med tillstånd från polismyndigheten ATF, säger att han inser att redskapet kan användas för att skada folk.

– Men jag tycker inte att det är skäl nog att inte tillverka det.

Enligt BBC planerar han tvärtom att publicera ritningarna på nätet.

ARTIKELN HANDLAR OM