Saknar oljepanna – fick källaren fylld med olja

1 av 3 | Foto: Christer Höglund
Helene Dahlström och Anders Eriksson.
NYHETER

Helene och Anders har inte använt sin oljepanna sedan 2006.

Ändå fylldes källaren upp med flera kubikmeter olja – och nu måste de betala saneringen själva.

– Jag har ingen aning om hur oljan kom till oss, säger Helene Dahlström, 35, till Aftonbladet.

Oljan hade spridit sig över källargolvet, sköljt över trösklar och satt sig i väggar innan den rann ner i avloppet.

När Helene Dahlström och hennes sambo Anders Eriksson upptäckte förödelsen förra torsdagen blev de bedrövade.

Någon oljepanna har nämligen inte använts i villan i Storfors utanför Kristinehamn på sju år.

– Den som hyr huset av oss påtalade att det luktade olja och när vi åkte dit såg vi att det täckt hela golvet, säger Helene till Aftonbladet.

Oklart när oljan fylldes på

Hyresgästen i villan är ofta bortrest så de vet inte exakt när oljan fylldes upp i huset. Det kan ha gått över en vecka innan det upptäcktes den 2 maj.

Trots att oljan runnit ner i avloppet luktade det olja i hela huset – som nu är obeboeligt.

Helene och Anders studerar båda två och med en ansträngd ekonomi och lån på huset de hyr ut hade de hoppats att försäkringsbolaget skulle stå för saneringen. Men Trygg-Hansa sa nej.

– De sa att skadan inte täcks då skadegörelsen inte gjorts med uppsåt. De menade att åkaren eller bolaget som kört dit villaoljan har en ansvarsförsäkring som ska täcka, säger Helene.

Men då de inte vet vem som pumpat källaren full med olja finns ingen som kan ta ansvar. Och parets polisanmälan om skadegörelse hjälpte inte. Polisen har meddelat att man inte kommer att inleda någon förundersökning

– De ansåg inte att det går att utreda, säger Helene.

Trygg-Hansa omprövar

När Aftonbladet når Trygg-Hansa uppger man att skadespecialisten och handläggaren förmodligen har bedömt ärendet rätt – men efter Aftonbladets samtal kommer man att se över beslutet.

– Vi har stor förståelse för svårigheterna i familjens situation. I ljuset av det du berättar för mig så kan jag säga att vi kommer att kolla på ärendet igen, förmodligen direkt på måndag, säger Erik Lif Sjöcrona, pressansvarig på Trygg-Hansa.

Han fortsätter:

– Vi ska låta experter på villkorsfrågor, skadespecialister och utredare titta på fallet med den nya informationen.

För Helene och Anders är det viktigaste just nu att få reda på vem som pumpat in olja i källaren i huset på Lillforsvägen 43 i Storfors.

– Det är jätteviktigt för oss att få veta vad som hände. Var det någon som levererade någon annans villaolja till fel adress? För oss är det ju ett katastrofläge.