Löfven om Husby: Det är oacceptabelt och meningslöst

NYHETER

Upplopp rasade i Husby under natten mot måndag.

Nu har S-ledaren Stefan Löfven kommenterat kaoset – som orsakade omfattande skador i Husby centrum.

”Det naturligtvis är både oacceptabelt och meningslöst att bränna bilar och kasta sten på brandkåren”, skriver han på Facebook.

Foto: SCANPIX
”OACCEPTABELT” S-ledaren Stefan Löfvén kommenterar upploppen på Facebook.

Minst ett 40-tal ungdomar satte under natten skräck i Husby.

Bilar sattes i brand och stadsdelen i västra Stockholm drabbades av stor skadegörelse. Både poliser och brandmän ska ha attackerats med stenar och annat.

Men även polisens agerande under upploppen har kritiserats.

”Är oacceptabelt”

Händelserna har fått Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har nu kommenterat upploppen.

”Jag vill börja med att poängtera att det naturligtvis är både oacceptabelt och meningslöst att bränna bilar och kasta sten på brandkåren. Polisen säger att det rör sig om ett 40-tal som vandaliserar”, inleder Löfven i en text på Facebook om upploppen.

Han fortsätter:
”Men i Husby bor fler än 12 000 människor och för deras skull måste diskussionen nu handla om hur vi får ner ungdomsarbetslösheten, hjälper alla att klara skolan och ser till att det finns tillräckligt med bostäder och en trygg miljö.”

Politikernas ansvar

Löfven fortsätter sedan med att redovisa siffror från Ungdomsstyrelsen som visar att 38 procent av 20- till 25-åringar i Husby varken studerar eller arbetar.

Även andelen som når grundskolans mål är betydligt lägre i än i exempelvis Stockholms innerstad, 50 procent jämfört med 90 i innerstaden, skriver partiledaren.

Han hänvisar sedan till den OECD-rapport som förra veckan visade att inkomstklyftorna ökar snabbast av de 34 länderna som jämförts och menar att siffrorna är en tydlig illustration för problemet.

”Ansvaret för att diskussionen efter nattens kravaller handlar om att hitta konkreta lösningar på verkliga problem vilar tungt på oss som arbetar politiskt – både nationellt och lokalt”‚ avslutar S-ledaren.

FAKTA

Husby

  Husby och de omgivande stadsdelarna Akalla, Kista, Tensta och Rinkeby i norra Västerort projekterades vid mitten av 1960-talet då Järvafältet blev tillgängligt för bostadsbebyggelse. Inflyttningen inleddes 1973–1974.

  Invånarantalet är i dag 12 203 som bor i 4 896 bostäder, uteslutande flerfamiljshus. 85 procent av Tenstaborna har utländsk bakgrund.

  Av stadsdelens niondeklassare var 81,2 procent behöriga till gymnasieskolan våren 2012.

  Den öppna arbetslösheten är 8,8 procent. 53,6 procent av dem mellan 20 och 64 år förvärvsarbetar, medelinkomsten är 194 700 kronor.

  I kommunalvalet 2010 fick Alliansen 17 procent av Husbys röster mot 83 procent för de rödgröna.

Källa: Stadens infosajt stockholm.se (TT)