Regeringen skyller på unga arga män

1 av 15 | Foto: P-O Sännås
Bil som brinner vid Kämpingeskolan i Tensta
NYHETER

Både Fredrik Reinfeldt (M) och Erik Ullenhag (FP) skyller upploppen i Husby på ungdomarna.

Regeringen vill inte ta något eget ansvar.

Trots att Stockholmsförorten dras med hög arbetslöshet, låg behörighet till gymnasiet och låginkomsttagare.

– Jag ska understryka att kärna utgör unga arga män som tror på våld som metod, säger statsministern.

I stadsdelen Husby i västra Stockholm bor drygt 12 200 personer, som är jämt fördelade mellan kvinnor och män. 65 procent är födda utomlands jämfört med medelvärdet i hela Sverige som är 15 procent.

Förorten dras med hög arbetslöshet, låga löner och få ungdomar som ens är behöriga till att studera vidare på gymnasiet.

Skyllde på unga arga män

När statsminister Fredrik Reinfeldt i går mötte pressen efter EU-nämndens möte i riksdagen duckade han för alla frågor som handlade om regeringens ansvar för oroligheterna i Husby.

– Det här visar att vi ska ta på allvar att det uppstår spänningar i ett land som Sverige där människor kommer från olika kulturer från hela världen. Det bidrar till ett spännande samhälle, ett bättre samhälle än andra. Det är ofta trösklar att lära sig ett nytt språk och komma in i ett samhälle. Jag ska understryka att kärna utgör unga arga män som tror på våld som metod, sa han i går.

Flera instanser nerlagda

Reinfeldt ville inte kommentera vad upploppen beror på annat än att hänvisa till "unga arga män".

Men mer än tio procent av Husbyborna är öppet arbetslösa, endast 64 procent av niondeklassarna har behörighet till gymnasiet och den i Husby som har jobb tjänar nästan hälften så mycket som medelsvensken.

Husby har kallats bland många engagerade lokalt för en av de bortglömda miljonprogrammen. Inom ett par år har det snarare rustats ner i förorten än tvärtom. Samlingslokalen Träffpunkten har lagt ner lika så den lokala vårdcentralen och tandläkaren, för att ge några exempel.

"Husby på rätt väg”

I stället för att ta ansvar för missnöjet bland delar av invånarna vill regeringen bara blicka framåt och pratar om satsningar.

– Det här är en av våra stora sociala utmaningar. Det har jag sagt i ett par års tid. Vi lägger mycket fokus på vad kan vi bidra med från statens sida. Vi kommer pröva nystartszoner, det vill säga göra det billigare att anställa människor i de mest utsatta områdena. Vi har förstärkt polisen. Vi fortsätter göra satsningar på skolorna i de mest utsatta områdena, sa Erik Ullenhag (FP), integrationsminister till Aftonbladet under ett besök i Sollefteå i går.

Varken Reinfeldt eller Ullenhag har heller några planer på att besöka Husby inom kort. Reinfeldt hänvisar i stället till att han var där på besök i november.

– Jag fick då en varm känsla för att Husby är på rätt väg, säger Reinfeldt.

FAKTA

Så ser det ut iHusby:

FOLKMÄNGD

I stadsdelen Husby bor drygt 12 200 personer, som är jämt fördelade mellan kvinnor och män. 65 procent är födda utomlands (medelvärdet i riket är 15 procent). Folkmängden har legat stadigt runt 11 500 invånare under det senaste decenniet men har sakta ökat de sista åren.

BOENDE

61 procent bor i hyresrätt (medelvärdet i riket är 40 procent). Övriga äger en bostadsrätt i området. De allra flesta bor antingen i en tvåa eller trea.

UTBILDNING

På Husbys enda högstadium, Husbygårdsskolan, hade 64 procent av niondeklassarna 2012 behörighet till yrkesprogram på gymnasiet (i riket: 87 procent).

28 procent har bara gått ut grundskolan (i riket 13 procent), 35 procent gymnasiet (i riket 45 procent) och endast 30 procent har en eftergymnasial utbildning (i riket 39 procent).

ARBETSLÖSHET

2010 fanns 570 ungdomar i Husby som varken arbetade eller studerade, vilket motsvarade 20 procent av ungdomarna (medelvärdet i riket för ungdomar 15-24 år är 17,4 procent).

10,2 procent av invånarna i Husby i åldrarna 25-54 år är arbetslösa (i riket: 8,7 procent).

INKOMST

Medelinkomsten i Rinkeby-Kista, där Husby ingår, är 175 600 kronor per år (medelinkomst i riket är 263 000).

Källa: Stockholm stad, Skolverket, SCB.

ARTIKELN HANDLAR OM