MP och S lika som bär

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
NYHETER

VÄSTERÅS. Miljöpartiet och Socialdemokraterna håller på att bli lika som bär.

I fråga efter fråga närmar sig partierna varandra.

– Om forskning och utveckling blir något som har hållbarhetsperspektiv så kan man förena det bästa av två världar, säger Ulf Bjereld, statsvetare.

I går inleddes Miljöpartiets kongress i Västerås med tal av språkröret Åsa Romson, som nu är tillbaka efter ett halvt års föräldraledighet. I talet betonade hon vikten av förändring.

– Sverige behöver en ny jobbpolitik, en politik som låter människor vara människor och som ger fler jobb. För det är inte de arbetslösa det är fel på, det är politiken, sa hon.

På liknande sätt brukar S-ledaren Stefan Löfven uttrycka sig. Ända sedan han tillträdde i januari förra året har han gjort kampen mot arbetslösheten till en av sina främsta frågor.

Mer till forskning

Men också vikten av en aktiv näringspolitik med satsningar på forskning och innovationer är ett mantra som han har uttalat många gånger sedan dess.

I går sällade sig också Miljöpartiet till hans linje. Partiet vill satsa åtta miljarder mer än regeringen på tre år på satsningar på forskning och innovation.

– Det är väldigt viktigt, dels för att komma fram med hållbara lösningar som också kan vara användbara i andra delar av världen men också för att vi i Sverige ska fortsätta att ha företag där många får jobb, säger Åsa Romson.

Väntas backa Löfven

Bland MP-förslagen finns också en satsning på en strategi för offentlig innovationsupphandling, vilket är en annan fråga som Stefan Löfven drivit ända sedan han var ordförande i IF Metall.

Som Aftonbladet tidigare avslöjat väntas Miljöpartiet senast i höst peka ut Stefan Löfven som den man vill se som statsminister efter valet nästa år. Men ett samarbete som regleras i detalj, av den modell man hade i valrörelsen 2010, är man inte intresserad av.

Att partierna nu tycks närma sig varandra i flera frågor tror Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kan vara en smart strategi.

"Bygga broar"

– Kanske har man ett behov att markera skillnad mot borgerligheten eftersom de här frågorna är på agendan. Man vill utstråla någon slags modernitet och framtidstro i stället för det trötta som man vill lägga på Alliansen, säger han.

Men Bjereld tror också att det kan vara ett sätt att "bygga broar" till Socialdemokraterna.

– Miljöpartiet vill satsa på sina frågor och Socialdemokraterna på sådant som forskning och utveckling. Jag tror man ser att om forskning och utveckling blir något som har hållbarhetsperspektiv så kan man förena det bästa av två världar.