Jimmie Åkessons superlön från partiet

Tjänar 3x Reinfeldt: "Rimligt"

1 av 4 | Foto: CAROLINA BYRMO
JImmie Åkesson
NYHETER

Jimmie Åkesson (SD) tjänar 1,2 miljoner om året.

Hans andreman Björn Söder tjänar 1,1 miljoner.

Tillsammans ligger de i den absoluta lönetoppen för politiker.

– Jag tycker det är fullt rimligt, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Sedan deras jakt på plats i riksdagen började har Sverigedemokraterna marknadsfört sig som ett parti för folket och mot det politiska etablissemanget.

Nu utmärker de sig från de andra partierna på ytterligare ett sätt: Storleken på sina löner, det visar SVT:s kartläggning.

SD:s toppskikt får betydligt högre partilön än de flesta andra svenska toppolitiker.

Högst löner

Riksdagspartierna får 444 miljoner skattekronor om året från statskassan (se faktaruta).

En kartläggning som SVT gjort visar att SD-topparna kasserar ut rekordlöner från sitt parti – utöver sin årliga riksdagslön på 700 000 kronor.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet betalar ingen lön till sina ledare.

Fredrik Reinfeldt (M), Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP) får 120 000–144 000 kronor om året.

Från sitt parti får de fyra Sverigedemokraterna:

Jimmie Åkesson: 455 000 kronor per år

Björn Söder: 350 000 kronor per år

Richard Jomshof: 140 000 kronor per år

Mattias Karlsson: 140 000 kronor per år

"Fullt rimligt"

Alla partier får en stor del av sina pengar från statskassan som i sin tur kommer från svenskarnas skatteinbetalningar. Men Jimmie Åkesson tycker inte att hans höga lön är konstig:

– Jag tycker det är fullt rimligt. Om du jobbar som tv-reporter och i en korvkiosk och jobbar på två ställen borde du få betalt för två jobb, säger han till SVT och säger att utöver ersättning för att vara partiledare och representera partiet i riksdagen ska miljoninkomsten hindra honom från korruption:

– Det handlar också om att vaccinera politiker mot korruption, säger Jimmie Åkesson.

Men före detta partikollegan Patrik Ehn, som varit med och satt Åkessons lön, är skarpt kritisk mot partiets "vd-löner":

– Det är helt orimliga belopp. Jag tror inte att han gör ett bättre jobb om han inte hade den ersättningen. Sverigedemokraternas väljare förväntar sig högre grad av idealism från sina företrädare, säger han till Aftonbladet.

Annie Lööf nära Åkesson

Även centerledaren Annie Lööf kasserar in lön i Åkessonsk storlek: 454 000 kronor om året från partiet.

Som Aftonbladet skrivit om tidigare har Socialdemokraterna valt att ge sin partiledare Stefan Löfven motsvarande två riksdagslöner, eller 1,4 miljoner kronor om året från partiets kassa då han inte sitter i riksdagen och därmed inte får statlig lön.

FAKTA

Skattepengar till partierna

Varje riksdagsledamot tjänar 58 300 kronor i månaden, vilket blir 699 600 kronor om året.

Utöver det betalar några av partierna ut löner för poster inom partiet. De lönerna tas från pengar partierna får från staten i form av olika partistöd.

Partistöd

Staten och riksdagen bidrar med ungefär 444 miljoner kronor om året till partierna. Det offentliga partistödet är den största inkomstkällan för de politiska partierna.

Partistödet delas ut som ett bidrag per riksdagsplats. Resultatet i de senaste två valen räknas. Bidraget är för närvarande 333 300 kronor per plats och år.

Kanslistöd

Delas ut till riksdagspartierna i form av grundstöd och tilläggsstöd. Alla riksdagspartier får grundstödet på ungefär 5,8 miljoner kronor. Tilläggsstödet är 16 350 kronor per riksdagsplats för regeringspartier och 24 300 kronor per riksdagsplats för andra partier.

Fler stöd

Utöver ovan nämnda stöd ges lokalt stöd till partier, basstöd och stöd för ledamöternas politiska sekreterare samt stöd till ledamöternas resor utomlands.

Källa: Riksdagen.se

ARTIKELN HANDLAR OM