Dagens namn: Gabriella, Ella
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

– De kallade oss för horor

Jeanette och Ging har polisanmält sina chefer för sexuellt ofredande

Ging Eriksson, 26, och Jeanette Vänttinen, 26, polisanmälde sina två arbetsledare för sextrakasserier.

– De kallade oss dagligen för ”filippinhora” och ”finnhora” och klämde oss på brösten. Jag ville inte leva längre, säger Ging.

Nu har de två männen på ett dotterbolag till Scania i Södertälje åtalats, misstänkta för sexuellt ofredande.

Det var 2010 som Jeanette Vänttinen i Södertälje och Ging Eriksson i Eskilstuna började på företaget. De arbetade på lagret och körde truck. På nattskiftet var alla andra män.

Hösten 2011 förändrades arbetsklimatet. Två överordnade, en 39-åring och en 28-åring, började enligt kvinnorna använda grova till­mälen.

– Jag blev kallad filippin­hora eftersom min mamma är från Filippinerna, säger Ging ­Eriksson.

– Och jag blev kallad finnhora eftersom min pappa är från Finland, säger Jeanette Vänttinen.

Öknamnen användes dagligen.

– De skrattade hela tiden åt det. Vi sa ifrån, men de tog det inte till sig.

’Kastades i soporna’

Trakasserierna övergick enligt kvinnorna i fysiska övergrepp. De två männen klämde dem på brösten och slog dem på rumpan.

– De passade på när ingen såg.

39-åringen ska ha varit värst.

– Han kunde komma och trycka ned mitt huvud mot sitt könsorgan. Och säga ”Jag ska trycka in kuken i munnen på dig”, säger Ging Eriksson.

Kvinnorna hanterades som skräp.

– De kastade ner oss i en sopcontainer, medan alla skrattade. Det hände mig säkert 20 gånger, säger Ging, 153 centimeter lång.

Kvinnorna mådde allt sämre, men att gå högre upp var som att ”be om skit”. Till slut kunde de inte sova, inte äta. Ging fick gråtattacker, kräktes och svimmade flera gånger.

– Jag kände bara hopplöshet, säger hon och gråter.

Droppen kom när 39-åringen på nytt hivade ner Ging i containern.

– Han lyfte upp mig och kastade ner mig i sopbingen. Jag grät. Alla såg och skrattade, berättar Ging som tvingades gräva runt i skiten ­efter sina nycklar medan snus och spott rann längs hennes ­armar.

Dagen efter kallades hon och Jeanette till platschefen. Då berättade de vad som hade pågått.

– Sedan blev vi utfrysta för att vi hade berättat. Vi fick sämre arbetsuppgifter eller inga alls. Den äldre chefen hotade flera gånger med att vi skulle få sparken.

Skulle avskedas

Sommaren 2012 orkade de inte längre. De såg ingen utväg, utan uteblev från jobbet i en månad. De fick löne­avdrag och tre varningar. På ett möte fick de veta att de skulle avskedas. Då brast allt för Ging.

– Jag kände att jag inte ­ville leva längre. Jag sa till en av cheferna att jag ville ta livet av mig.

Ging anförtrodde sig slutligen till företagsläkaren på Scania. Han slog larm och varslen drogs tillbaka. Ging och Jeanette blev sjukskrivna för krisreaktion, depression, ångest och sömnproblem.

I augusti 2012 polisanmälde de männen på uppmaning av Gings pappa. Ging, som kände sig hotad, fick ett personlarm av säkerhetsavdelningen på Scania.

I april i år åtalades de två männen vid Södertälje tingsrätt, misstänkta för sexuellt ofredande.

39-åringen misstänks även misshandel av en manlig kollega. Han ska ha tagit strypgrepp på kollegan som svimmade av greppet.

– Jag har åtalat dem för brott jag anser kan styrkas, säger Elisabet Bergström, ­vice chefsåklagare vid ­Södertörns åklagarkammare.

”Ville liva upp”

Enligt Pia Björstrand, 39-åringens advokat, för­nekar han brott men erkänner vissa handlingar, som att han slängt Ging i sopcontainern, vilket rubriceras som ofredande.

– Vad gäller sexuellt ofredande stämmer det att han sagt fula saker till målsägandena. Det är ett språkbruk som varit väldigt rått. Det är ett tufft jobb och då har man haft en jargong som varit rå men hjärtlig. Han tillbaka­visar att han tafsat på de här tjejerna. Ofredandet var ett sätt att liva upp stämningen på. Det stämmer att han har gjort det, säger Pia Björ­strand.

Den misstänkte 28-åringen förnekar brott.

– Det är tjejernas version. Scanias utredning visar ju något annat – att de varit delaktiga i jargongen, viftat på rumpan och tryckt upp ­tuttarna, säger 28-åringen.

Har inte fått stöd

Han tillstår däremot att jargongen varit tuff.

– Det har den väl varit bland de flesta på golvet, ­tuffa skämt, tuff jargong. Respekten har väl ­varit lite på gränsen på företaget. Det har varit en acceptans för att kalla varandra för skitstövel och spotta ut könsord, fula ord, men inte på den nivån som tjejerna beskriver, säger han.

Kvinnornas målsägandebiträde, Michael Fischbein, ser allvarligt på anklagelserna.

– Det har pågått länge och vid upprepade tillfällen. ­Scania har inte heller stöttat mina klienter på ett bra sätt, utan ifrågasatt vad kvinnorna utsatts för. Scania säger bara ”ja det är lite grabbig jargong”, säger han.

”En trist historia”

Styrelseordföranden i bolaget där det hände, kallar det ”en trist historia”. Och bekräftar även han den råa jargongen.

– Vi har nu haft övningar för att klargöra vad som är korrekt beteende. Respekt för individen är en viktig princip på Scania, säger han.

Hans-Åke Danielsson, Scanias presschef:

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt om det som uppgetts i åtalet har skett. Här står ord mot ord. Vi har gjort en ganska ingående utredning på Scania. Vi fann ett beteende på företaget som inte var förenligt med Scanias värderingar. Det var ingen bra kultur, den råa jargongen.

Vad har ni gjort för att förbättra arbetsklimatet?

– Vi har satt in en ny ledning och resurser för att förändra attityden.

39-åringen är omplacerad. Och 28-åringen har slutat på egen begäran.

Ging och Jeanette är båda gravida och ser fram emot att bli mammor för första gången. De är sjuk­skrivna, men nu för graviditetskomplikationer.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet