Dagens namn: Margareta, Greta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Jenny: Jag höll på att tyna bort

59 döda i denguefeber under 2013 – nu varnas svenska Thailandsturister

SMITTADES PÅ RESAN TV4-profilen Jenny Alversjö drabbades av denguefeber på indonesiska ön Bali 2010. ”Det tog en månad innan jag återhämtade mig. Efter ytterliggare en månad tappade jag nästan allt hår och fick sitta med löshår i tv”, säger hon.   SMITTADES PÅ RESAN TV4-profilen Jenny Alversjö drabbades av denguefeber på indonesiska ön Bali 2010. ”Det tog en månad innan jag återhämtade mig. Efter ytterliggare en månad tappade jag nästan allt hår och fick sitta med löshår i tv”, säger hon. Foto: SCANPIX

Nära 50 000 har insjuknat i denguefeber i Thailand – bara i år.

Smittskyddsinstitutet varnar svenska resenärer.

– Jag låg på intensivvård i tio dagar och höll på att tyna bort, säger TV4-profilen Jenny Alversjö, 39.

Förra året drabbades 175 svenskar av virussjukdomen denguefeber.

Sjukdomen kan vara dödlig och smittar genom myggbett.

Mer än två av tre smittades i turistparadiset Thailand. Enligt Smittskyddsinstitutet talar mycket för att 2013 kommer bli ett rekordår.

I Thailands har dengue­situationen förvärrats. Hittills i år har totalt 59 personer dött och nära 50 000 insjuknat och landets folkhälso­minister är djupt bekymrad.

– Det är en fruktansvärd sjukdom. Jag önskar inte ens att min värsta fiende råkar ut för det här, säger Jenny ­Alversjö, programledare och nyhetsankare på TV4, som smittades på den indonesiska ön Bali 2010.

40 graders feber

Samma kväll som hon kom hem till Sverige fick hon 40 graders feber och åkte in på sjukhus. Läkarna kunde inte reda ut vad hon drabbats av och hon låg på intensiven i tio dagar.

– Det trodde först att jag hade blodcancer. Jag sov i stort sett dygnet runt, säger hon.

Virusinfektionen kan inte behandlas utan måste övergå av sig själv. När hon slutligen fick diagnosen vände det och febern gick ner.

– Det tog en månad innan jag återhämtade mig. Efter ytterligare en månad tappade jag nästan allt hår och fick sitta med löshår i tv, säger hon.

Kan ge inre blödningar

Symptomen på dengue­feber är små röda prickar på kroppen, rödsprängda ögon, huvudvärk, muskelvärk och hög feber. De flesta som drabbas får däremot främst över­gående feber.

Vid ovanliga fall kan man drabbas av hemorragisk dengue, vilket är betydligt allvarligare. Den drabbade får blödningar i inre organ och sjukdomen kan leda till döden. De som redan smittats en gång löper också större risk att dra på sig den allvarligare varianten.

– Det är något jag får leva med och självklart har jag det i beaktning, säger Jenny Alversjö.

För att skydda sig råder Smittskyddsinstitutet resenärer att undvika myggbett i denguedrabbade områden, bära långärmade tröjor och långbyxor och smörja in huden med myggmedel.

– Använd myggsprej dygnet runt. Vi reser som aldrig förr men jag tycker att myndigheter tydligare borde gå ut och förklara att detta är en mycket allvarlig sjukdom, säger Jenny Alversjö.

Smittan bekämpas med insektsgift.   Smittan bekämpas med insektsgift. Foto: SCANPIX

Det är denguefeber

Viruset finns i många länder i Asien, Central- och Syd­amerika och i Afrika.

Ungefär 70 procent av alla ­drabbade svenskar har smittats i Thailand.

Symptom kan förutom feber vara röda prickar på kroppen, rödsprängda ögon och värk i huvud och muskler.

Sjukdomen smittar inte mellan människor.

Det finns ännu inget vaccin mot denguefeber.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet