Flyr helveteshettan – rakt genom öken

Familjen Holberg från Kalmar husbilssemestrar i USA – tvingas korsa Mojaveöknen i hettan

Foto: PRIVAT
Familjen Holberg från Kalmar korsar Mojaveöknen mitt under rekordhettan i sydvästra USA.
NYHETER

Familjen Holberg från Kalmar hade i alla fall tur med vädret.

Sen de påbörjade sin husbilssemester i sydvästra USA har det varit varmt och soligt hela tiden – kanske lite väl varmt och soligt.

– Det är så varmt att glassen smälte i frysen, säger Jenny Holberg.

Jenny Holberg, 39, hennes man Mattias, 38, och barnen Maja, 14, och Martin, 12, befinner sig på husbilssemester i sydvästra USA. Ett hörn av jorden som just nu upplever en av de värsta värmeböljorna i modern historia.

Efter att ha startat i San Francisco har familjen bland annat hunnit besöka nationalparken Yosemite och spelstaden Las Vegas.

– Och i natt har vi varit i Grand Canyon där det har varit mycket svalare, men nu ska vi ner till San Diego och då blir det sex, sju timmar genom Mojaveöknen igen, säger Jenny Holberg.

Får huvudvärk och vrålsvettas

Planen var egentligen att stanna halvvägs och sova över på gränsen mellan Arizona och Kalifornien.

– Precis där det är som varmast, men just när vi skulle åka iväg sa hon på campingen att vi skulle försöka köra direkt ner till San Diego. De räknade med kanske 50 grader i skuggan och det är inte säkert att vår husbil klarar det. Stannar man är det större risk att någonting slutar fungera, säger Jenny.

Hon berättar att det i princip är helt folktomt på campingställena utmed vägen.

– Man känner sig nästan lite ensam. Man möter en del lastbilar, men det är ju inget folk ute.

– Barnen mår illa när de kommer ut, man får huvudvärk och vrålsvettas. Det är så varmt att glassen smälte i frysen, säger Jenny.

Nära världsrekord

Under lördagen uppmättes 52,8 grader i Death Valley i Mojaveöknen i Kalifornien och prognoserna för söndagen pekade på temperaturer upp mot drygt 54 grader på samma ställe, skriver amerikanska Accuweather.

Inte långt ifrån världens hittills högsta temperatur som uppmättes i Greenland Ranch i Death Valley den 10 juli 1913: 56,7 grader.

Först på onsdag väntas temperaturerna i sydvästra sjunka några grader.