Arizona utlyser katastroftillstånd

Guvernören: "Mörkaste dagen jag minns"

1 av 5
NYHETER

En helt styrka med brandmän dog i elden på söndagen.

– Branden tog helt enkelt över, säger Art Morrisson på delstatens skogsbruksmyndighet.

Nu har statens guvernör Jan Brewer utlyst katastroftillstånd och mobiliserat nationalgardet.

Foto: Google

På måndagsmorgonen amerikansk tid utlyste Arizonas guvernör Jan Brewer katastroftillstånd för Arizona efter att bränder slukat hus, bilar och en hel styrka brandmän.

– Det här är den mörkaste dagen jag minns. De kan ta dagar eller mer innan en utredning visar hur det inträffade, sa Jan Brewer i ett pressmeddelande, enligt Washington times.

Katastrof-statusen frigör 200 000 dollar samt tillåter Arizonas nationalgarde att hjälpa räddningstjänsten i kampen mot de jättelika bränderna.

Tidigt på måndagsmorgonen bekräftade Wade Ward på räddningstjänsten i Prescott att 19 brandmän hittats döda. Tidigare under natten hade räddningstjänsten tappat kontakten med brandmännen som försökte stoppa brandens frammarsch. Deras död tros vara den mest dödliga händelsen i amerikanska räddningstjänstens historia, enligt Washington times.

200 brandmän mot lågorna

Alla de döda tillhörde räddningstjänsten i Prescotts elitstyrka "Granite mountain hotshots"och kämpade med att släcka en våldsam skogsbrand i Yarnell Hill 130 kilometer nordväst om Phoenix, Arizona.

– De var hjältar, högst professionella och som så många andra som vakar över vårt land osjälviskt satte sig själva i farozonen för att skydda liv och ägodelar för medborgare de aldrig kommer träffa, sa USA:s president Barack Obama på måndagen.

Brandmännens uppgift ska ha varit att rensa en remsa mark på brännbart material, en brandgata, för att på så vis få kontroll över branden.

Började med blixtnedslag

– Under normala förhållanden, när du gräver en brandgata, försäkrar du dig om att du har en tillräckligt god utväg och man sätter upp vissa säkerhetszoner. Men bevisligen så var deras säkerhetszon inte tillräckligt stor och branden tog helt enkelt över, säger Art Morrison, representant för delstatens skogsbruksmyndighet till CNN.

Branden tros ha startat på grund av ett blixtnedslag i fredags. När temperaturen steg i området och vinstyrkan ökade spred sig lågorna och sträcker sig nu över 810 hektar. Enligt lokala myndigheter ska fuktigheten i Arizona legat under normalt i flera års tid, vilket ökar risken för stora gräsbränder.

Enligt CBS News bekämpar 200 brandmän skogsbranden, ytterligare 130 arbetar med att vattenbomba området från flygplan. I och med nödläges-förklaringen kan nationalgardet rycka in.

"Jag visste att vi var tvungna att fly"

600 boende har evakuerats från området och delar av motorvägen Route 89 har stängts av.

– Du kunde se den komma närmare och närmare och varje gång vinden vände började det brinna på ett nytt ställe. Jag var rädd, rädd om mina barnbarn och djur. Jag visste att vi var tvungna att fly, säger en av de evakuerade, Wendy Carter, till CBS.

De 19 döda brandmännens öde berör USA. Och sorgen sprids i sociala medier. Under söndagen startades en facebooksida dit kondoleanserna började strömma in. Där publicerades också en bild på de 19 brandmännen.

FAKTA

Andra vildmarkstragedier

3 oktober 1933: Minst 25 brandmän dog i en eldsvåda i Griffith Park, Los Angeles.

21 augusti 1937: Femton brandmän dog i en brand i Shoshone National Forest, Wyoming.

5 augusti 1949: Tolv rökdykare och en skogsvaktare omkom i en vid Mann Gulch-branden i Montana.

9 juli 1953: Femton brandmän omkommer i en skogsbrand i Mendocino National Forest, södra Kalifornien.

6 juli 1994: Fjorton brandmän dog i en brand som orsakats av ett blixtnedslag i Glenwood Springs, Colorado.

Källa: BBC