Så ska SD tysta läckorna

1 av 2
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
NYHETER

Partiföreträdare för Sverigedemokraterna vill jaga läckorna inom partiet.

Och på ett internt forum skriver partimedlemmarna att de vill gillra fällor för att registrera vilka det är som pratar med journalister, skriver Expressen.

– GÖR NÅGOT ÅT PROBLEMET!!!!!, skriver Robert Stenkvist, ordförande för partiet i Stockholms län, och anställd som politisk sekreterare på SD:s riksdagskansli.

Sedan järnrörsskandalen i höstas har mer avslöjanden om Sverigedemokraterna sipprat ut i svenska medier.

Så sent som i förra veckan avslöjade Aftonbladet att SD-toppen Kent Ekroth hjälper till med finansiering och innehåll till hatsajten Avpixlat.

”Måste täppa till läckorna”

Och på ett internt partiforum diskuterar nu medlemmarna olika sätt att sätta dit de som pratar med journalister, skriver Expressen.

Efter att antirasistiska tidningen Expo i början på mars avslöjat att gruppledaren för SD i Göteborg uteslutits ur partiet startades diskussionstråden med rubriken: ”Ännu en läcka!”.

"Exakt hur har detta gått till? Det börjar bli lite pennibelt nu. Vi måste börja täppa till läckorna eftersom det blivit ett arbetsmiljöproblem", skriver Robert Stenkvist, ordförande för partiet i Stockholms län och anställd som politisk sekreterare på SD:s riksdagskansli, i tråden som Expressen tagit del av.

”Gillra en fälla?”

Och han får medhåll av en partikamrat som vill att de ska granska alla partimedlemmar som tagit del av de aktuella dokumenten.

I tråden försöker medlemmarna spåra vem som kan ha läckt för att få stopp på pratet med journalister. Någon föreslår en lösning:

”Kan man inte gillra en fälla? Dvs. sprida intressant desinformation till några personer i taget och sedan se vad som läcker ut varifrån?”

Robert Stenkvist svarar att fällan är okej, men att det kan skapa förtroendeproblem för partiet.

– Det här var menat som ett internt forum. Jag tycker att det är bedrövligt. Vi måste få ha egna forum. Det är en mänsklig rättighet. Vi har väl också mänskliga rättigheter?, säger Robert Stenkvist till Expressen.

Och försvarar jakten på visslare:

– Vi har som alla partier intern information som inte är offentlig. Det ska inte komma ut.

”Rimligt att fundera”

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen menar att diskussionen om att jaga läckor inte handlar om åsiktsregistrering. Utan den är befogad:

– Om det publiceras saker som man tycker borde vara interna uppgifter som inte bör komma ut hursomhelst så är det ganska rimligt att man i partiet funderar på hur de här sakerna kunde komma ut, säger han till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM