Åtalas idag för gammalt mord

1 av 3 | Foto: SCANPIX
Påskafton och dagen efter med blommor och minnessaker på platsen där dödsskjutningen ägde rum på Komettorget i Bergsjön på långfredagen. Vid skottlossningen blev två män skadade, varav den ene senare avled.
NYHETER

Dödsskjutningen mot bröderna skedde för fem år sedan.

En ung man sköts till döds på öppen gata.

Idag åtalades den misstänkte för mord och försök till mord.

Fem år efter att två bröder i 20-25-årsåldern besköts på öppen gata åtalades idag den misstänkte gärningsmannen. En av bröderna sköts till döds och hans storebror skottskadades i armen och ryggen. Båda var sedan tidigare kända av polisen. Dådet skedde nära en spårvagnshållplats på Komettorget i Göteborg. Bröderna fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset för intensivvård, en av dem avled senare på sjukhuset. Skottskadorna på bland annat vänster lunga, hjärta, muskulatur, mellangärde och revben gjorde att mannens liv inte kunde räddas.

"Mångårig rivalitet"

Skottlossningen skedde på eftermiddagen den 21 mars 2008. Flera skärrade personer blev vittne till mordet. Enligt vittnesförhören sköt den misstänkte inte i självförsvar, som han själv hävdar, utan med avsikt att döda bröderna. I åtalet står att den misstänkte visat särskild hänsynslöshet och begått dådet med uppsåt. Enligt åklagare Stina Lundqvist är motivet troligen gängrivalitet.

– Om jag tolkat bakgrunden rätt har det handlat om en mångårig rivalitet, säger Stina Lundqvist till GP.

Flydde landet

Sedan han skjutit de två bröderna med en pistol eller revolver försvann den misstänkte snabbt från platsen. Han flydde utomlands direkt efter dådet. 2010 greps han i Grekland och dömdes till fängelse, bland annat för narkotikabrott. Polis och åklagare i Göteborg lyckades få mannen, som bara avtjänat delar av sitt straff i Grekland, utlämnad till Sverige. Sedan april i år har han suttit häktad i Göteborg.