Par friat för mordförsök på imam

NYHETER

De är inblandade i ett av få politiska attentat i Sverige.

Men Hovrätten menar att paret oavsiktligt hjälpt en uzbekisk man att skjuta imamen Obidkhon Sobithkony i huvudet i Strömsund.

FICK LIVSHOTANDE SKADOR. Obidkhon Sobitkhony bor med sin familj i Strömsund. 1999 efterlystes han av Interpol misstänkt för vapenbrott och terrorism. Sobitkhony nekade till alla brottsmisstankar och efterlysningen hävdes senare.

Mitt på dagen den 22 februari förra året lämnade Obidkhon Sobithkhony sin lägenhet i Strömsund i Jämtland. Strax därefter sköts han i huvudet på öppen gata.

Polisen jagade skytten som flydde till Ryssland och försvann. Men hans medhjälpare blev kvar i landet. Ett 32-årigt par från Uzbekistan som är bosatta i Malmö.

Enligt åklagaren ska det gifta paret ska ha hjälpt skytten med bostad, resor och att hitta Obidkhon Sobithkony som verkat som imam i Strömsund. Paret ska till och med ha besökt moskén tillsammans med skytten.

Men förra sommaren friades paret från anklagelserna om medhjälp till mord. Tingsrätten gick på parets linje om att de hjälpt skytten utan att känna till hans mordplaner.

Nu fastställer hovrätten i Sundsvall den friande domen.