Sarah reser hem till Sverige i kväll

NYHETER

Den svenska frilansjournalisten Sarah Olsson, 24, släpps och får mest troligen resa hem från Turkiet redan i kväll.

– Jag har precis fått höra det, det är jätteskönt verkligen, säger systern Hannah till Aftonbladet.

Foto: Foto: Oren Ziv/TOPSHOTS
I lördags kväll greps frilansjournalisten Sarah Olsson i Istanbul, där hon var för att bevaka demonstrationerna.

Journaliststudenten Sarah Ohlsson har suttit frihetsberövad i Istanbul sedan i lördags kväll, då turkisk polis grep henne på Taksimtorget. Efter dagens rättsförhandlingar kommer hon att släppas, bekräftar Utrikesdepartementet.

– UD har kännedom om att kvinnan har frigivits. Vi har assisterat henne och hjälpt till att boka biljetter. Nu är hon fri och får göra som hon vill, säger Joakim Edvardsson Reimar på UD:s presstjänst.

Ringde sin syster

Vad Sarah Olsson formellt anklagades för känner UD fortfarande inte till, men man hoppas få mer information senare under kvällen.

Enligt Sarahs turkiske vän Ongun Burak Guzel, som tolkade åt henne i rätten i dag, anklagades hon för att ha varit otrevlig och svurit åt polisen på turkiska.

– Det är absurt, hon kan inte ens turkiska. Vi sa till polisen att hon är frilansjournalist men också student som var i Turkiet för att besöka mig och bara var nyfiken och tog bilder på protesterna, säger han till Aftonbladet.

Under måndagsförmiddagen ringde Sarah sin syster Hannah och berättade att hon mår bra.

– Det har varit jobbiga dygn i häktet. Hon har inte kunnat förmedla sig till någon annan än advokaten och har inte fått möjlighet att ringa hem till anhöriga. Hon hoppas på att det här ska få ett slut nu, hon vill komma hem, säger Hannah.

Bevaka demonstrationerna

Sarah Ohlsson var i Istanbul för att bevaka de regimkritiska demonstrationerna som har pågått i flera veckor. Hon hade också planerat att skriva om Pridefestivalen som pågår i Istanbul just nu.

Förhoppningen var att som frilansjournalist kunna sälja reportagen till bland annat Fria tidningen och QX, berättar systern.

I stället blev hon under lördagskvällen gripen, tillsammans med ett tiotal andra personer som stod i hennes närhet.

– Hon berättade att hon är anklagad för att ha förolämpat premiärministern genom att ha skanderat slagord på Taksimtorget. Hon nekar till det. Hon var åskådare vid demonstrationen, och från ingenstans började polisen skjuta gummikulor. Då tryckte sig Sarah och några till personer mot en vägg för att skydda sig, och det var där hon blev gripen av polis, säger Hannah.

Delat cell

Sarah Ohlsson hade blivit överraskad vid attacken.

– Hon förstod inte att polisen skulle gå till attack.

Sedan i lördags har Sarah Ohlsson delat en cell med ytterligare en person från Europa som greps.

Efter förhandlingarna har hon friats från misstankar och får med största sannolikhet åka hem till Sverige.

Men hon hölls under eftermiddagen fortfarande i förvar hos polisen, enligt vännen Ongun Burak Guzel.

– De kommer att hålla henne några timmar, det är så det går till här. Det är 90 procent säkert att hon kommer med planet i kväll. Jag ska gå hem och packa hennes saker nu, säger han.