Ny politiksajt med nyheter för unga

1 av 2 | Foto: Erik Rosén, Jan Helin, Margret Atladottir och Karin Pettersson presenterade politism.se.
NYHETER

VISBY. Unga vänstersympatier har saknat en mötesplats.

Nu är den snart här.

I dag lanserade Aftonbladet en ny opinionsbildande sajt.

– De politiska partierna tappar medlemmar och är inte svaret på frågan hur ungas politiska intresse ska tas till vara, säger Aftonbladets Karin Pettersson.

Under Almedalsveckans andra dag lanserade Aftonbladets sitt hemliga opinionsbildningsprojekt – Politism.se.

– De politiska partierna tappar medlemmar och är inte svaret på frågan hur ungas politiska intresse ska tas till vara. Därför behövs en kanal som fångar upp engagemanget och använder det till att vitalisera den politiska debatten, säger Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör och initiativtagare till projektet.

”Vitalisera politiken”

Politism.se startas och drivs av Aftonbladet men med LO och Kommunal som medfinansiärer. Sajten är fristående från såväl Aftonbladets ledarsida som organisationernas och politiska partiers intressen.

Däremot har sajten en uttalad vänsterprofil och kommer att innehålla opinionsbildande material som tar sin utgångspunkt i det aktuella nyhetsflödet.

– Vi skapar en plattform för unga människor med vänstersympatier som inte dras till partipolitiken, säger Karin Pettersson.

Läsarna kan bidra

Som de moderna tider vi lever i går inte läsarna lottlösa. Förhoppningen är att även användarna ska bidra med innehåll till sidan.

– När det gäller användarnas medverkan går vi tvärt emot många andra och satsar på hög kvalitet genom att inte låta alla publicera sig fritt. Vi tror att det blir bättre samtal om vi inte låter alla kommentera allting, utan istället ser till att allt som publiceras håller en hög allmängiltig nivå, säger Eric Rosén, projektledare och redaktör.

För de användare som inte får med sitt material finns alltid en mötesplats på sidan. Den bygger på sex olika steg av engagemang där varje nytt steg ger mer inflytande över innehållet.

Politism.se släpps i augusti i betaversion och ska utvecklas under hösten. Ansvarig utgivare blir Aftonbladets publisher Jan Helin.

FAKTA

De ska skriva på sajten

Redaktörerna Eric Rosén och Margret Atladottir.

Kulturjournalisten Maja Bredberg

Ekonomen Agneta Berge

Gruppen bakom den feministiska bloggen genusfolket.se.

Alla användares bidrag ska också bli en del av innehållet.

ARTIKELN HANDLAR OM