Eksvärd betygsätter Göran Hägglund

NYHETER

visby. KD-ledaren Göran Hägglund var först ut på söndagen och höll sitt tal i Almedalen.

Så här betygsätter retorikexperten Elaine Eksvärd hans tal.

Elaine Eksvärd, 31, retorikexpert:

Helhetsintryck: Man kan alltid räkna med skratt från Göran Hägglund. Han är den partiledare som använder humor för att understryka allvar. Det är ett bra retoriskt grepp så länge man inte tappar allvaret. Hägglund säkrar det genom att vid ett tillfälle säga "Ni skrattar, men det här är allvar". Han är pigg och i bra retorisk form.

Kroppsspråk: Hägglund är en av de få som använder teleprompters - det vill säga två skärmar till höger och vänster där han läser sitt tal. När han står utan talarstol torde kroppsspråket vara mer fritt, men han står lika still som vid en talastol.

Återkommande ord/fraser: "Jag är stolt", "Gemenskap".

Fallgropar: Teleprompters är där för att du ska kunna gå fritt och tala. Tyvärr tappar Hägglund kontakten med publiken för att han ständigt har ögonen på sina skärmar. En mänsklig faktor var att han tappade rösten i slutet av talet vilket gjorde att budskapet föll och man bara fokuserade på den rossliga rösten.

Bevingade ord/uttryck: "Köp-grisen-i-säcken-linjen" det uttrycket kommer säkert att tolkas och kontras i de kommande talen.

Elaines slutbetyg: