Egyptenkrisen – på 30 sekunder

NYHETER

I slutet av 2010 tände en tunisisk man eld på sig själv i protest mot polisens beslag av hans grönsaksvagn. Detta blev starten på politiska protester i en rad länder i Nordafrika och på Arabiska halvön. Oroligheterna, som i många länder blev väldigt våldsamma, kallas för den arabiska våren.

I Egypten började demonstrationerna i januari 2011. Redan en månad efter starten tvingades presidenten Hosni Mubarak avgå. Slutdatum på revolutionen brukar sättas till den 30 juni 2012 då demokratiskt valde Muhammad Mursi blev ny president. Folk jublade på gator och torg.

Men nu är det omvända känslor. I söndagsnatt, ett år efter att presidenten installerades, gav sig miljoner egyptier ut på gatorna för att kräva Muhammad Mursis avgång.

Upp emot 50 personer rapporteras ha dödats och hundratals skadats i sammandrabbningar mellan presidentens motståndare och anhängare de senaste dygnen. Flera av Mursis ministrar har valt att avgå.

Militären har gett presidenten en tidsfrist på 48 timmar för att lösa den politiska konflikten i landet. De har ställt ett ultimatum till Mursi – antingen går han med på folkets krav eller så ställs han inför en ”påtvingad lösning”.

Klockan 16.30 på onsdagen går tidsfristen ut.

Bara timmar senare meddelade armén att Mursi inte längre sitter vid makten. Efter militärkuppen upphävs grundlagen tillfälligt och nya val ska hållas inom kort.