Man hittad död i sin lägenhet - efter 18 månader

1 av 4 | Foto: P-O Sännås
Bakom den här dörren hittades mannen som varit död i 1,5 år.
NYHETER

Kronofogden skulle vräka mannen som slutat betala hyran.

Men han hade legat död i 18 månader.

– Det är helt sinnessjukt att ingen reagerat, säger grannen Helena Lejon.

Den 62-åriga mannen hade inte betalt hyra sedan förra vintern. Men när kronofogden i onsdags bröt sig in i lägenheten i Vasastan i Stockholm möttes de av en ohygglig stank. Mannen hade legat död i 18 månader, som Nyheter24 först skrev.

– Det hade gått så lång tid att kroppen nästan var mumifierad, säger Viktor Adolphsson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

”Ett underbetyg åt samhället”

Polisen väntar på svar från en rättsmedicinsk obduktion, men när någon legat död så länge går det inte att fastställa om kroppen drabbats av våld, berättar Adolphsson. Han kallar det ”ett underbetyg åt samhället” att en person får ligga så länge utan att någon reagerar. Han säger:

– Jag menar inte att kritisera någon i området, men svenskar är så måna om sin integritet och privatliv. Ser man inte sin granne på 18 månader, reagerar man inte på det alls?

Boende flyr likstanken

Grannen Helena Lejon, 32, har flytt dödshuset. Trots att hon bor fem våningar ovanför mannen som dog på bottenvåningen känner hon fortfarande likstanken in genom balkongen.

– Från att de öppnade lägenheten har det luktat fruktansvärt. Det luktar avföring. Hade jag inte vetat vad det var hade jag trott att det var fel på avloppet eller något, säger hon.

Helena bor nu hos sin pojkvän tills stanken försvunnit.

– Jag vill inte bo hemma nu, jag vill inte att min dotter och jag ska springa runt i likångor. Man blir påmind om det hela tiden och det är verkligen jätteobehagligt.

Hon säger att hon och andra i huset klagat på stanken och förstår inte att ingen gjort något åt mannens överfulla brevinkast.

– Det är helt sinnessjukt att ingen har reagerat. Jag tycker det är jättehemskt och om han har legat där så länge så är det skandal av våra fastighetsägare att han inte betalt hyra, säger hon.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången i år som någon utan anhöriga påträffas död i sitt hem efter en lång tid. I förra veckan skrev Metro om Daniel, en medelålders man utan anhöriga som låg död i två år när man fann honom i sin lägenhet i Bagarmossen.

– Det är ett kallt och kargt samhälle vi lever i, säger Viktor Adolphsson.

– Det som är extra tragiskt är att det enda gången han är saknad är när kronofogden ska vräka honom.

Aftonbladet har sökt hyresvärden för en kommentar.