Dalaröbor rasar mot Amelias betongvilla

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Amelia Adamos tomt.
NYHETER

Det skulle bli Amelia Adamos drömvilla på Dalarö.

Men byggprojektet förvandlades till en mardröm när en grupp boende började göra starkt motstånd.

– Man känner sig nästan lite utmobbad, säger Amelia.

"Villa Adamo" - ett 150 kvadratmeter stort hus i vit puts med carport, bastu och vinterträdgård, centralt beläget i ett kulturskyddat område på Dalarö söder om Stockholm.

– Det är ett betongschabrak med jättelika glasfönster, inte alls i Dalaröstil, säger Staffan Engblom som bor 400 meter från Amelias tomt.

De flesta grannarna bor i trähus med spröjsade fönster, men Amelia Adamo, 66, ville ha något helt annat.

– Jag såg arkitektens hus och tänkte att precis ett sånt hus vill jag ha. Sen blev det en tomt ledig på Dalarö och då hade jag förstås ingen aning om att det skulle bli ett sånt här liv om man väljer sten i stället för trä, säger hon.

Fått avslag tidigare

Amelia flyttade ifrån Dalarö för fyra år sedan i samband med att hon skiljde sig från maken Thorbjörn Larsson. Nu är hon alltså på väg tillbaka och i förra veckan beviljades hon bygglov för "Villa Adamo".

Men det satt långt inne. Kommunen har tidigare avslagit hennes ansökan eftersom villan ansågs avvika för mycket från den omgivande bebyggelsen.

"Byggnadens utformning har, med sitt arkitektoniska uttryck genom stora uppglasade ytor, dominerande fönstersättning och avvikande byggnadsform, i sin helhet inte anpassad till bebyggelsen i området och bedöms därför strida mot detaljplanens skyddsbestämmelser," skrev kommunen i april.

Flera Dalaröbor kritiska

Men efter att arkitekten gjort en del ändringar på ritningen - bland annat genom att frigöra carporten från huset och inte hårdbelägga tomten - fick Amelia sitt efterlängtade bygglov.

Till grannarnas stora förtvivlan.

– Hon har absolut inte gjort tillräckliga förändringar. Det är samma betongkåk som avviker väldigt mycket. Det är skandal att kommunen svänger på detta sätt när folk med pengar trycker på, säger Staffan Engblom som bor permanent på Dalarö sedan 2005.

Han är en av flera Dalaröbor som har opponerat sig mot Amelia Adamos nya villa. På hemsidan Dalarös vänner har en grupp boende publicerat en kritisk text och uttryckt oro för att Dalarö kommer att förvandlas till ett "profillöst standardsamhälle".

Funderat på att sälja

– Grannarna är väldigt upprörda och vill behålla Dalaröstilen med trähus och snickarglädje. Säger man ja till ett betonghus är det svårt att säga nej sen, säger Staffan.

När Amelia köpte den avstyckade tomten för 3 650 000 kronor i vintras anade hon inte att hon skulle möta så starkt motstånd.

– Hela processen har faktiskt varit en mardröm eftersom de här Dalarös vänner reagerar som de gör. Det känns inte lustigt att åka till Dalarö just nu och jag har faktiskt funderat på att sälja tomten, säger hon.

Aftonbladet har sökt bygglovsansvariga på Haninge kommun.

ARTIKELN HANDLAR OM