Eksvärd betygsätter Jimmie Åkesson

NYHETER

visby. SD-ledaren Jimmie Åkesson var i dag nästa man till rakning och höll sitt tal i Almedalen.

Så här betygsätter retorikexperten Elaine Eksvärd talet.

Elaine Eksvärd, 31, retorikexpert:

  Helhetsintryck: Han försöker vara rolig och det går sådär. Mest för att Åkesson sällan använder humor som grepp. Det känns inte som hans egna skämt trots att kollegor säger att skriver 90 procent av sina tal. Invandrare är centralt där han ställer upp dilemmat "pengar till Syrien eller pengar till invandrarna" det senare kallar han skandal. Åkesson är i god kommunikationsform, tittar knappt på manus och har en ny målgrupp i sitt tal: kvinnor.

  Kroppsspråk: Åkesson har ett bra kroppsspråk. Han håller inte krampaktigt i talarstolen som många andra. Han tittar inte i sitt manus utan på publiken. Det som hjälper honom att göra det är att han, enligt Bylund, skriver sina tal själv.

  Återkommande ord/fraser: "invandrare", "kampen", "Sverigevänner", "kvinnor".

  Fallgropar: Åkesson är inte känd för att vara rolig, därför blir det konstigt när han försöker. Han försöker också visa närhet till pensionärer genom att berätta att han fick ett brev från en. Det är alltid bättre om han hade träffat sina potentiella väljare.

  Bevingade ord/uttryck: "Vi ska, Sverigevänner, nå fler i den stora gruppen!"

"Det är inte otänkbart att Socialdemokraterna och Stefan Löfven i det här avseendet har låtit sig inspireras av en av mina favoritfilosofer, Nalle Puh"

  Elaines slutbetyg: