Åkesson försökte också vara komiker

1 av 9 | Foto: URBAN ANDERSSON
STOR PUBLIK – OCH MÅNGA POLISER Under SD-ledaren Jimmie Åkessons tal i Almedalen var säkerheten stor och många poliser var på plats.
NYHETER

VISBY. I går kväll drog Göran Hägglund (KD) ut ess ur rockärmen.

Jimmie Åkesson (SD) fortsatte spela joker och kallade Fredrik Reinfeldt för Pacman.

– Ett annat spel jag tänker att man ägnar sig åt i regeringskansliet, är Pacman. De åker runt i en labyrint och Fredrik Reinfeldt käkar upp sina allianskompisar.

Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson, var näst på tur i Almedalen att hålla sitt tal. När han klev upp på scenen så fortsatte han på samma linje som Göran Hägglund (KD) som menade att oppositionen spelade Rappakalja.

– Han är ganska skojig, den fromme Hägglund, säger Åkesson.

Dock mottogs inte SD-ledarens skämt lika varmt som sin föregående talare. Åkesson hade hittat på ett eget spel, Rappakalja de Lux.

”Reinfeldt käkar upp sina”

Åkesson radade upp olika exempel på fel hos regeringen, enligt honom.

– Det är den versionen som går ut på att deltagarna ska låtsas företräda obsoleta, tandlösa politiska partier, i desperat jakt på existensberättigande och därför hitta på nya namn på förslag som andra partier redan har lanserat.

Skämten föll i stället rakt pladask – förutom det sista.

– Ett annat spel jag tänker att man ägnar sig åt i regeringskansliet, är Pacman. De åker runt i en labyrint och Fredrik Reinfeldt käkar upp sina allianskompisar.

Motsättningar i publiken

Publiken integrerade med Jimmie Åkesson först när han tog upp invandringspolitiken.

I sitt tal nämnde han att ett par nya lagar träder i kraft.

– Inte minst ges de som uppehåller sig illegalt i vårt land rätt till avgiftsfria mediciner och avgiftsfri sjuk- och tandvård.

Precis när han sa det märktes motsättningarna bland publiken. Delar hurrade nämligen åt lagändringen. Samtidigt fortsatte Åkesson på sin linje:

– Det har fått många att kalla det här en skammens dag, och jag är beredd att hålla med.

Och efter den repliken skrattade många.

Först när Åkesson berättar att SD var ensamt parti att rösta nej till den nya lagen sluter hans sympatisörer upp bakom honom och applåderade