Fick tillbaka armen - efter 47 års väntan

1 av 7 | Foto: AFP
2013
NYHETER

Armen amputerades under Vietnamkriget och gömdes i en väska i Houston.

Nu är den tillbaka hos den forna soldaten Nguyen Quang Hung, 73.

– Jag kan inte tro att en amerikansk läkare tog min infekterade arm, tog bort köttet, torkade den, tog hem den och behöll den i över 40 år, säger han till Daily Mail.

Amerikanen Sam Axelrad arbetade som läkare under Vietnamkriget.

1966 amputerade han bort den skottskadade soldaten Nguyen Quang Hungs högerarm.

När det var dags att åka tillbaka till Houston bestämde han sig för att ta med armskelettet hem - som en påminnelse om allt gott han uträttat under tiden i landet.

Hans kollegor kokade bort skinnet och satte ihop benen. Väl hemma i Houston hamnade den så småningom i en militärväska i garderoben och glömdes bort. 

Möttes och räckte över armen

2011 hittade Sam Axelrad väskan igen.

– Jag häpnade över vad som låg i den. Det fick mig att börja fundera på att återvända, säger han till Daily Mail.

Axelrad beslutade sig för att försöka spåra ägaren till armen. Han reste till Vietnam förra sommaren men lyckades inte hitta sin förre patient.

Med hjälp av en vietnamesisk journalist, som skrev en artikel i en rikstäckande tidning, lyckades de båda till slut få kontakt.

I går träffades de i An Khe i närheten av kuststaden Qui Nhon och armen räcktes över.

Såg fram emot att få tillbaka den

Nguyen Quang Hung stred på den nordvietnamesiska sidan och sköts i oktober 1966 i centrala Vietnam. Han flydde genom en flod och gömde sig i ett rislager i tre dagar innan han räddades av en amerikansk helikopter och till slut träffade Sam Axelrad.

Att återse sin arm efter alla år var märkligt, säger han till Daily Mail.

– Jag tror inte att det är en souvenir som de flesta vill äga men jag såg fram emot att träffa honom igen och få tillbaka min arm.

Ögonblicket förevigades - precis som för 47 år sedan - med en bild där de glatt håller om varandra med armen framför sig.