”Jag borde skippat kissblöjan”

Präst får tre års prövotid efter flera olämpliga uttalanden.

Foto: MICKE ENGSTRÖM / DAGBLADET
I efterhand försvarar Christina Meehan Lång sitt agerande.
NYHETER

Prästen Christina Meehan Lång blev rasande på lokalpolitikern – och skrev på Facebook att han en dag skulle lida på ett äldreboende.

Nu riskerar hon att förlora rätten att vara präst.

– Jag borde ha skippat det där om kissblöjan, säger hon.

I fjol beställde Hörby kommun, där Christina Meehan Lång bor, ett konstverk för 600 000 kronor. Konstnären var en bekant till kommunstyrelsens ordförande Lars Ahlkvist (M).

Det gjorde prästen rasande.

Hösten 2012 skrev Christina Meehan Lång på Facebook om Ahlkvist:

"Förr eller senare kommer sanningen om ditt handlande i fatt dig, om inte annat när du sitter i en blöt kissblöja på hemmet! Och då kommer någon som jag och hälsar på dig och viskar i ditt öra. Kom ihåg att du är dödlig..."

I efterhand försvarar Christina Meehan Lång sitt agerande.

– Även präster borde få ifrågasätta maktmissbruk utan att kragen ryker. Men jag borde ha skippat det där med kissblöjan. Jag är uppriktigt ledsen för det, säger hon.

Pratade om sex

Händelsen ledde till att Domkapitlet i Härnösands stift, där Lång har sin arbetsplats, inledde en utredning.

Under tiden utredningen pågick kom två kvinnor in med synpunkter på hur Christina Meehan Långs upprätt i samband med en utbildning för unga konfirmandledare i januari 2013.

Lång ska då ha kommenterat en av kvinnornas övervikt och möjligheter till en kärleksrelation. När den andra kvinnan gick på toaletten kommenterade Lång vad hon skulle ha för sig där.

Sedan fortsatte hon prata om sex.

– Den helgen hade jag oerhört ont i knäna och tog smärtstillande för detta. Det påverkade mitt omdöme negativt. Jag ber om ursäkt till de som känner sig kränkta, säger Lång.

”Ett dåligt skämt”

Utöver detta har föräldrar till konfirmander klagat på att Lång uppträtt ilsket och vid ett tillfälle bett de unga att "hålla käften".

– Det var ett skämt, och uppenbarligen ett dåligt sådant. I själva verket är jag en engagerad och duktig präst, om än något okonventionell och frispråkig, säger hon.

Nu har domen från Domkapitlet Härnösands stift kommit.

Lång får tre år på sig att visa att hon bättrat sig. Annars förlorar hon rätten att vara präst.

Kajsa Åslin är pressekreterare på Härnösands stift:

– Det är inte unikt att en präst döms till prövotid om denne skadat det anseende en präst ska ha, men det sker inte varje år. Jag har inte fått uppfattningen att detta skulle varit ett särskilt svårbedömt fall, säger hon.