Terrormisstänkt svensk nekar till terrorkoppling

1 av 3 | Foto: AP SCANPIX SWEDEN
NYHETER

Svensk-libanesiske Atris Hussein, 48, greps med tonvis av bombämnen i Thailand. Nu står han inför rätta och nekar samröre med den libanesiska terrorgruppen Hizbollah.

– Jag har ingen relation med dem, säger han.

Den 12 januari greps Atris Hussein, 48, på en flygplats i Bangkok. Han var misstänkt för förberedelse av terroristattack och ledde polisen till ett lager där 4,2 ton sprängämnen förvarades.

Han sade då i en exklusiv intervju med Aftonbladet:

– Jag är helt oskyldig till anklagelserna om terrorbrott. Mycket av det material polisen fann i min lagerlokal hade placerats där, troligen av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad.

Nekar terrorsamröre

Men när han nu står inför rätta anklagas han för samröre med libanesiska terrororganisationen Hizbollah. Gruppen finns på Washingtons terroristlista.

– Jag känner till Hizbollah i allmänhet, säger han till den thailändska domstolen, skriver nyhetsbyrån AFP. Han fortsätter:

– Men jag har varken någon direkt eller indirekt relation till dem.

Samma som Breivik

Enligt anklagelserna har den före detta frisören, som fick svenskt medborgarskap på asyl 1994, tillsammans med några ännu okända kumpaner, ertappats med sex ton av bombmaterialet ammoniumnitrat. Det är samma gödselblandning som Anders Behring Breivik och Stockholms självmordsbombare använde.

Hussein, som är anklagad för att ha brutit Thailands vapenlagar, sattes efter gripandet i häktesfängelset Bangkok Remand Prison. Det är en del av det stora fängelsekomplexet Klong Prem som har 20 000 fångar.

Svenskar som är fängslade i Asien

kambodja

Nicki Christoffer Cookie Ekelund, 31, från Klippan dömdes 2012 till 28 års fängelse i Kambodja. Han greps med sin flickvän i Pnomh Penh 2011 och i deras lägenhet hittades större mängder knark av olika slag.

Filippinerna

Andreas Solemo och Stefan Sederholm, båda i 30-årsåldern, dömdes 2011 till livstidsfängelse på Filippinerna. Svenskarna dömdes för­ människohandel och greps efter ett tillslag mot en nätbordell.

Thailand

Kim Eriksson Sirawan, 32, dömdes 2011 till döden i Thailand för tillverkning och innehav av narkotika, ett straff som automatiskt omvandlats till livstidsfängelse. Svensken säger att han utsatts för brottsprovokation och att knarket planterats hos honom.

Hussein Atris, 48, från Göteborg sitter fängslad i Thailand misstänkt för förberedelse till terrorbrott och står åtalad för olaga innehav av kemikalier. Han riskerar att dömas till fem års fängelse mot sitt nekande. Svensklibanesen greps 2012 och kemikalierna hittades i hans lagerlokal. Atris hävdar att de placerats där av israelisk säkerhetstjänst.

indonesien

Örjan Elovsson, 39, från ­Enköping sitter fängslad i Indonesien efter att han 2011 greps – misstänkt för att ha försökt smuggla in 6,5 kilo meta­amfetamin i landet. ­Medan ­rättegången pågår ­sitter han på det ökända Cipinangfängelset i Jakarta. Elovsson hävdar sin oskuld och uppger att en ­internationell liga placerats knarket i hans väska.