Elitstyrkan slukades av lågorna – bara en överlevde

Foto: AP SCANPIX SWEDEN
NYHETER

De våldsamma bränderna i Arizona utplånade nästan hela elitstyrkan med brandmän – endast en överlevde.

Nu hyllas de som hjältar.

Brandstationen i Prescott var välbesökt under måndagen. Hundratals ortsbor gick dit för att visa sin respekt för de omkomna hjältarna.

Blommor, fotografier, kort med hälsningar. Gåvorna lades längs stängslet vid parkeringsplatsen. Bredvid stod fortfarande flera av brandmännens bilar parkerade, skriver New York Times.

I söndags dog 19 av de 20 medlemmarna i räddningstjänstens elitstyrka ”Granite Mountain Hotshots” från Prescott i Arizona.

Lämnar efter sig två barn

Deras jobb var att rädda befolkningen från de allra våldsammaste skogsbränderna.

Det var en våldsam brand i Arizona som blev deras död.

Den överlevande klarade sig bara för att han höll på att förflytta ett brandfordon vid tidpunkten, enligt New York Times.

Elitstyrkans kapten var Jesse Steed, 36 år, som lämnar efter sig fru och två barn. Han värvades till elitstyrkan 2002. Jesse Steed dog i söndags.

– Jesse offrade självmant sitt liv för människor han visste att han aldrig skulle träffa, säger hans äldre bror Cassidy Steed till New York Times.

Brodern berättar att Jesse var en äventyrare som älskade träna med sin mountainbike – i samma områden där elden senare tog hans liv.

En av de dödligaste bränderna

Eric Marsh, 43 år, var gruppens handledare. Han dog också i söndags.

– Det går inte att förbereda någon för att springa in när alla andra springer ut, sa han i en intervju förra året angående sitt arbete.

De specialtränade brandmännen kallas ”Hotshots”. De skickas till landets svåraste och allra våldsammaste skogsbränder.

I USA finns det 110 liknande elitstyrkor av brandmän. De består oftast av runt 20 personer som genomgår hård specialträning för att klara av att stävja de värsta bränderna.

Skogsbränderna i Arizona är en av de dödligaste händelserna i den amerikanska räddningstjänstens historia, enligt Washington Times.