Gefvert mordhotades efter dokumentären

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN / UNT
BEHANDLADE ”NORA” Psykiatern Ola Gefvert fick massiv kritik för sitt beteende när han behandlade 17-åriga ”Nora”, något som avslöjades i en dokumentär i P1. Nu berättar han sin version av händelserna i ett mejl till Aftonbladet.
NYHETER

Psykiatern Ola Gefvert mordhotades efter radiodokumentären om flickan "Nora".

Nu ger han sin egen version av vad som hände.

– Mediedrevet har tagit sådana proportioner att jag inte kunnat värja mig, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

P1-dokumentären "Den fastspända flickan" fick stort genomslag när den sändes i januari. Reportern Daniel Velasco berättade om 17-åriga Nora som våldtagits av polischefen Göran Lindberg och som länge kämpat mot ett svårt självskadebeteende.

Överläkaren och psykiatern Ola Gefvert hade ansvar för hennes behandling under 1,5 år.

I dokumentären får han kritik för sitt hårda och nonchalanta språkbruk i dolda bandinspelningar med Nora och för att han nekat henne en kvinnlig terapeut.

Men mediebilden är obalanserad, anser Ola Gefvert själv.

Argument har klippts bort

"Den som lyssnar på Daniel Velascos program får intrycket att vården av Nora framför allt handlar om att bevilja eller inte bevilja ett våldtäktsoffer en kvinnlig terapeut. Så är inte fallet. Under min vård blev Nora betydligt friskare, vilket också framgår av de journaler han haft tillgång till," skriver Gefvert.

Radiodokumentären får också kritik från Timbro Medieinstitut som tagit del av hela Velascos intervju med Ola Gefvert. Hans bästa argument har klippts bort, menar tankesmedjans mediegranskare Mats Olin:

– Slutsatsen jag drar är att Daniel Velasco har fört lyssnarna bakom ljuset.

Har fått dödshot

Daniel Velasco avfärdar Gefverts kritik.

– I dokumentären fick han svara på de frågor jag ställde, som varför Nora inte fick en kvinnlig terapeut. Nu vill han i stället prata om något annat – ett klassiskt knep för att få diskussionen att byta fokus.

Socialstyrelsen har skarpt kritiserat Gefvert för hans bemötande av Nora. Efter dokumentären har flera anmälningar mot Gefvert kommit in till myndigheten, som valt att granska hans personliga yrkesutövning - en utredning som fortfarande pågår.

I dag, sex månader efter P1-dokumentären, orkar Gefvert fortfarande inte gå till jobbet.

"Jag har fått dödshot, påhopp på familj, barn, nära och kära per mejl och telefon," skriver han.

Fotnot: Nora heter egentligen något annat