Carema–boende i nytt blåsväder

Snålandet med personal kan kosta 400 000 i böter

Foto: Google
Äldreboendet Ugglan i Härnösand.
NYHETER

Larmen tjöt hela nätterna utan att någon svarade och halva vårdhemmet var obemannat. Tre vårdare tog hand om över 50 patienter nattetid på ett Carema-boende som Socialstyrelsen besökte i fjol.

– Det beror väl på pengarna, de vill kapa så mycket kostnader som möjligt, säger en anhörig.

Vet du mer? Är du drabbad? Kontakta Aftonbladet!

Låsta dörrar, ringande larm och personal som inte klarade av att hjälpa patienterna. Det fanns bara tre vårdare på Caremas boende Ugglan – trots att hemmet har sex avdelningar och över 50 patienter. När larmen tjöt samtidigt på de tre våningarna fanns det ingen som kunde hjälpa de äldre och dementa patienterna som låg inlåsta på sina rum. Den synen mötte Socialstyrelsen när de oanmälda besökte boendet Ugglan i Härnösand. De skriver följande efter sitt besök:

" Arbetet inleddes omgående genom att larm utlöstes hos enskilda boende på varje enhet. Därefter utlöstes larm på olika enheter kontinuerligt, och ofta samtidigt på samma enhet, under hela kvällen fram till kl. 00.00 då personalen tog en paus. Vid ett antal tillfällen behövde en av personalen hjälp av de andra hos olika boende vilket medförde att de övriga våningsplanen under denna tid var obemannade. Dörrarna till de olika enheterna var låsta och låstes upp med nyckel och låstes med nyckel."

– Det är brister som förstås är allvarliga. Samtidigt är det inte en unik situation. Det kan säkert se ut så här på andra ställen i landet också, säger Britt-Marie Hallin, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som nu har hand om ärendet.

Det är för lite vårdpersonal som är kärnan till alla problem enligt IVO. Flera dörrar på ett demensboende måste hållas låsta för patienternas egen säkerhet – men samtidigt måste det finns någon som kan öppna om en nödsituation skulle uppstå nattetid.

Personalbristen känd

Redan 2010 påtalades problemet med personalbrist av en anhörig i ett brev till Socialstyrelsen. Personen menade att en enda vårdare inte kan hålla koll på alla Ugglans över 50 boende själv på natten. Aftonbladet har varit i kontakt med flera anhöriga till de boende på Ugglan. Ingen vill ställa upp med namn eller bild men de bekräftar att personalbristen är ett känt problem på boendet. I bland har det varit så få som en enda vårdare på natten, enligt de anhöriga.

– Det kommer inte som en nyhet för mig. Att det blir så här med Carema beror väl på pengarna. De är ju fristående och vill kapa så mycket kostnader som möjligt, säger en man i 50-årsåldern som har sin mamma boende på Ugglan.

Redan för två år sedan var arbetsmiljön på vårdboendet i Härnösand kritiserad. Då sade fem anställda upp sig och flera ångrade att de inte tagit en annan anställning inom kommunen när vårdhemmet privatiserades, enligt Tidningen Ångermanland.

"Vi värnar om våra boende"

Magnus Kiesel är regionchef för Caremas boenden i norra Sverige. Enligt honom har inte boendet Ugglan ändrat sin bemanning sedan man tog över verksamheten från kommunen för ett par år sedan. Han menar att frågan om bemanning är för komplicerad för att prata antal vårdare och han vill inte i detalj kommentera hur många de är om nätterna på Ugglan.

– Vi värnar verkligen om våra boende. Vårt omsorgsarbete följer avtalet med kommunen samtidigt som vi hanterar behoven som finns här och nu.

Enligt Magnus Kiesel vägs gamla problem som Carema redan åtgärdat in i IVO:s bedömning då myndigheten nyligen tog över Socialstyrelsens ansvar, och därmed fick flera gamla anmälningar på sitt bord.

– Vi hoppas att de anhöriga kan läsa mellan raderna att det här är ett jättebra boende och anhöriga känner trygghet hos oss. Vi har bra kundnöjdhet och bra samarbete med kommunen, säger han.

Hur ska de anhöriga kunna göra det när ni kan tvingas betala vite?

– Nu väljer du att tolka IVO:s beslut på ett annat sätt. Jag är inte säker på om det verkligen är så myndigheten menar. Vi kommer att svara IVO och berätta att vi åtgärdat de synpunkter som framförts. Därefter får vi ta del av deras beslut.

Hur ser du på att det är Carema det handlar om?

– Någonstans måste jag säga att jag är luttrad, även om det inte är rätt ord. Men jag tror inte det hade blivit samma skriverier om det hade varit ett annat företag det handlade om.

Böter på nästan en halv miljon

Problemen med bemanningen måste vara åtgärdade innan mitten av september. Annars väntar ett vite på 400 000 kronor för Carema och boendet Ugglan.

– Det är inte så att vi ofta delar ut föreläggande om vite inom äldreomsorgen. Men i det här fallet har frågan om bemanning varit på tapeten så pass länge att ett det blivit aktuellt, säger Britt-Marie Hallin.

FAKTA

Turerna kring Carema

2010: En orolig anhörig anmäler Boendet Ugglan till Socialstyrelsen. Driften av boendet har då nyligen överlåtits till Carema.

2011: Tidningen Ångermanland skrev om inre konflikter på boendet Ugglan. Fem personer säger upp sig. Även andra boenden runt om i landet uppmärksammas i flera lokaltidningar.

2011: SVT:s Dokument Inifrån avslöjar vanvård på Caremas boenden. Dokumentären visar också hur riskkapitalbolaget bakom Carema slussar sina vårdvinster till skatteparadiset Luxemburg.

2011: Dagens Nyheter granskar Caremas boenden Koppargården och Tallbohov. Bland annat skriver tidningen att kissblöjor vägs för att minimera arbetsinsatsen. Nu startar debatten om vinster inom vården på riktigt och det mediala genomslaget blir enormt. Frågan blir sprängstoff i politiken och flera partier tävlar om att rikta kritik mot riskkapitalbolagen.

2012: Second Opinion granskar Dagens Nyheters bevakning på uppdrag av Carema. De kommer med skarp kritik mot reportagen och artiklarna som påstås vara osakliga och hårt vinklade.

2012: Dokument Inifrån och Dagens Nyheter prisas för sina avslöjanden på Föreningen Grävande Journalisters grävseminarium.

2012: Dagens Samhälle drar också igång en egen serie där skriverierna om Carema granskas. Texterna får kritik av Dagens Nyheters chefredaktör som menar att granskningen är ett beställningsjobb från vårdföretaget.

2013: Vänsterpartiet väljer ett förbud mot vinster inom omsorg och andra delar av välfärdssystemet som plattform inför valet 2014.

Källa: SVT/DN/Resume