Mursi: ”Jag ska försvara landet”

Presidenten i krismöte med militären om situationen i Egypten

NYHETER

Egyptens president Muhammad Mursi satt under hela tisdagen i krismöte med militären.

Efter mötet talade Mursi till nationen i direktsänd tv – och meddelade att han inte tänker avgå.

Tidigt på onsdagsmorgonen kom rapporter om att 16 anhängare till presidenten skjutits ihjäl vid universitetet i Kairo.

Egyptens president Muhammad Mursi.

Krisen i Egypten fortsätter.

Militären har gett Muhammad Mursi ytterligare en tidsfrist – han har 48 timmar på sig att lösa den politiska konflikten i landet.

Om han inte gör det så väntar en ”militärkupp”.

”I möte sedan i morse”

På tisdagen kom uppgifter om att Mursi och militärchefen Abdel Fattah al-Sisi under dagen har suttit i krismöte.

– De har suttit i möte sedan i morse och diskuterat den nuvarande krisen, säger en militärkälla enligt AFP.

Militären har ställt ett ultimatum till Mursi – antingen går han med på folkets krav eller så ställs han inför en ”påtvingad lösning”.

Samtalet hålls efter flera dagar av protester och uppmaningar från motståndare om att presidenten ska avgå.

Den senaste tiden har flera personer valt att hoppa av under presidentens styre och sex av Mursis ministrar har valt att avgå. Senast i dag kom rapporter om att två av presidentens talesmän valt att hoppa av. Regeringen är i nuläget splittrad.

Men enligt Reuters förnekar Egyptens justitieminister att regeringen avgått.

16 sköts ihjäl vid universitetet

Tidigt på onsdagsmorgonen, efter Mursis tal, kom rapporter om att 16 personer skjutits ihjäl av "oidentifierade" män vid universitetet i Kairo.

– 16 människor har dödats och 200 skadats i en attack mot den demonstration med anhängare till president Mursi, rapporterade den statliga televisionen enligt AP.

– De attackerade oss med skjutvapen, säger en av anhängarna, Mostafa Abdelnasser, till AFP via telefon.

Under tisdagen dog sju personer i sammandrabbningar mellan anhängare till presidenten och de som kräver hans avgång i Giza i södra Kairo. Demonstranter drabbade även samman i andra delar av staden.

På tisdagen meddelade Kanada att man väljer att stänga ambassaden i Kairo ”på grund av säkerhetsskäl”, rapporterar CNN.

Vägrar att avgå

De senaste dygnen har uppemot 20 människor dött och hundratals skadats i våldsamma sammandrabbningar mellan anhängare och motståndare till Muhammad Mursi.

BBC rapporterar att militären i Egypten har läckt information om hur deras plan för landets framtid ser ut. Planen inkluderar ett nytt presidentval och enligt uppgifter till BBC skulle parlamentet lösas upp.

Men trots dagens krissamtal uppmanar nu Muhammad Mursi militären att dra tillbaka sitt ultimatum och hävdar sin "konstitutionella legitimitet", rapporterar AFP.

”Folket valde mig”

I ett tal i statlig tv uttalade sig presidenten under tisdagskvällen.

– Folket valde mig i fria och rättvisa val, säger Muhammad Mursi bland annat i sitt tal, enligt AFP.

Han försvarade sin position som demokratiskt vald president och sa att ”valet var fritt och visade det egyptiska folkets vilja”.

– Jag var ute med er på Tahrir-torget. Jag svor att jag skulle försvara det här landet, sa presidenten till folket enligt TT.

FAKTA

Egyptenkrisen på 30 sekunder

I slutet av 2010 tände en tunisisk man eld på sig själv i protest mot polisens beslag av hans grönsaksvagn. Detta blev starten på politiska protester i en rad länder i Nordafrika och på Arabiska halvön. Oroligheterna, som i många länder blev väldigt våldsamma, kallas för den arabiska våren.

I Egypten började demonstrationerna i januari 2011. Redan en månad efter starten tvingades presidenten Hosni Mubarak avgå. Slutdatum på revolutionen brukar sättas till den 30 juni 2012 då demokratiskt valde Muhammad Mursi blev ny president. Folk jublade på gator och torg.

Men nu är det omvända känslor. Ett år efter att presidenten installerades, gav sig miljoner egyptier ut på gatorna för att kräva Muhammad Mursis avgång. Bara under de senaste dygnen rapporteras upp emot 40 personer ha dödats.