Hemlig FP-rapport visar på dragning mot S

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Jan Björklund är fast besluten att gå till val tillsammans med övriga Alliansen – men en ny rapport visar att FP skulle tjänar mer på att samarbeta med S.
NYHETER

Ett samarbete med Socialdemokraterna kan vara gynnsamt.

Den slutsatsen dras i en hemlig rapport som tagits fram åt Folkpartiet.

”Att den här analysen över huvud taget har gjorts är överraskande”, säger en källa till Dagens Industri.

Ett sensationellt skifte av allianser kan vara på gång inom svensk riksdagspolitik.

Det är sedan tidigare känt att Folkpartiet har inlett samtal med Socialdemokraterna inför ett potentiellt maktskifte efter valet nästa år.

Bland folkpartister ute i landet är stödet för ett samarbete med partier utanför alliansen också stort.

Nya uppgifter från en hemlig rapport som tagits fram åt Folkpartiet visar att frågan tas på fullaste allvar och diskuteras inom partiledningen.

Rapporten undersöker förutsättningarna för partiet att genomdriva sin politik i samarbete med Socialdemokraterna kontra Moderaterna.

”Att den här analysen över huvud taget har gjorts är överraskande”, säger en källa till DI.

”Lika bra förutsättningar”

Rapportens slutsats är minst lika sensationell.

”Den visar att Folkpartiet har lika bra förutsättningar att få igenom sin politik med Socialdemokraterna”, säger en källa.

I en rad frågor skulle FP och S till och med ha bättre förutsättningar att komma överens.

– Går det att samarbeta med Moderaterna borde det också gå att samarbeta med Socialdemokraterna. Och det utbredda motståndet som fanns mot Socialdemokraterna inom borgerligheten 2006, uppfattningen att S hade vuxit ihop med makten, finns inte längre”, säger en källa.

Stefan Löfven har tidigare gjort uttalanden som går att tolka som att han öppnat dörren för ett samarbete med mittenpartierna.

Fortfarande stort motstånd

Motståndet inom FP-ledningen mot ett samarbete med Socialdemokraterna ska dock fortfarande vara stort, enligt de källor DI pratat med.

Jan Björklund är fast besluten att gå till val tillsammans med övriga Alliansen.

Det som skulle kunna få Folkpartiet att byta sida är turbulensen och trycket som skulle uppstå om varken Socialdemokraterna eller Moderaterna lyckas få ihop nog med stöd för att bilda regering efter valet.

ARTIKELN HANDLAR OM