Så ska M charma kvinnorna

Foto: URBAN ANDERSSON
Anna Kinberg Batra har varit gruppledare för Moderaternas satsning på att locka till sig kvinnor. Hon ska presentera fem punkter om jämställdhet i arbetslivet. ”Om kvinnor jobbar som män, skulle alla vinna på det”, säger hon.
NYHETER

VISBY. Kvinnorna sviker Moderaterna.

Men nu inleds en charmoffensiv för att ­vinna tillbaka dem.

Aftonbladet kan avslöja att partiet i dag lanserar ett paket för ökad jämställdhet i arbetslivet.

I kväll är det statsminister Fredrik Reinfeldts (M) tur att för nionde gången äntra Almedalsscenen.

I talet väntas han prata om hur nya jobb ska skapas.

Men under M-dagen i Visby är det inte bara statsministerns tal som står i fokus.

I den senaste mätningen från SCB i juni stod det klart att Moderaterna ­tappar – framför allt bland kvinnliga väljare med jobb.

Fem viktiga punkter

Men nu har en mot­offensiv inletts. Gruppledaren Anna Kinberg Batra ska presentera ett paket som innehåller fem punkter om jämställdhet i arbetslivet.

Lanseringen sker på ett seminarium i Almedalen, där bland annat TCO:s ordförande Eva Nordmark deltar.

– Om båda könen jobbade lika mycket skulle alla tjäna på det. Ekonomin skulle växa och BNP öka med upp till 500 miljarder som skulle kunna läggas på till exempel välfärd, ­säger Kinberg Batra.

Hon menar att det fortfarande finns hinder för kvinnor som gör att de ­inte kan jobba på samma villkor som män. Gruppledaren nämner bland ­annat det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen och att det finns väldigt få kvinnor på ­ledande positioner.

Fler kvinnliga chefer

I rapporten som presenteras i dag presenteras fem M-förslag som har som mål att öka jämställdheten i arbetslivet. Det handlar bland annat om att det ska bli lättare att kombinera familjeliv och karriär. Frågan har diskuterats i en arbetsgrupp som leddes av finans­minister Anders Borg.

– Där diskuterade vi ­vikten av jämnare uttag av föräldraförsäkringen. Därför införde vi jämställdhetsbonusen 2008 och sedan gjorde vi den lättare att få. Vi ser en ­möjlighet att öppna för att titta på att förbättra ­bonusen ännu mer, säger Kinberg Batra.

Dessutom vill M att näringslivet tar ett större ansvar så att det kommer in fler kvinnliga chefer

i toppen. Men enligt ­Kinberg Batra är det inte aktuellt med kvotering.

– Jag tycker att utvecklingen går långsamt, men jag skulle inte vilja bli kvoterad. Det är det som är dilemmat.

”Alla skulle vinna”

Enligt Kinberg Batra så driver M en politik som är lika lockande för båda ­könen.

– Det är därför vi till lyfter fram till exempel det här, att om kvinnor jobbar som män så skulle alla ­vinna på det.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet menar att dagens förslag är ett sätt för M att stärka sig i jämställdhetsfrågorna.

– Syftet är naturligtvis att vinna eller snarare förhindra fler kvinnor att försvinna bort och över blockgränsen tillbaka till S och MP, säger han.

Enligt Ekengren Oscarsson är det helt nödvändigt för M att vinna bland kvinnorna.

– Om de blev lika stora bland kvinnor som de är bland män så skulle man antagligen klara hem regeringsmakten.

FAKTA

Här är moderaternas kvinnoflirt i 5 punkter

■ ■ Moderaterna vill stimulera fram ett jämnare uttag av föräldradagar. Man kan bland annat tänka sig att höja ­jämställdhetsbonusen.

■ ■ Fler kvinnor på ledande positioner. M vill att näringslivet ska ta ansvar för att situationen ska förbättras, till exempel genom åtgärder som mer öppna rekryteringsprocesser, ­kompetensredovisningar och mentorskapsprogram.

■ ■ Kvinnors möjligheter att arbeta heltid ska öka. Moderatstyrda kommuner ska gå före och erbjuda sina anställda heltidstjänster.

■ ■ M vill också stimulera fler kvinnor att bli arbetsgivare och egna företagare, till exempel inom välfärdsföretag.

■ ■ Dessutom lyfter M vikten av att pojkar och flickor ges samma chanser i skola och förskola, utan att påverkas av könsstereotypa utbildningsval.

ARTIKELN HANDLAR OM