Domen: Vinna eller försvinna

Väljarna tror att Alliansen dör vid en valförlust: ”Glädjen och kraften som fanns har slocknat”

1 av 3
Romansen falnarI förra årets Almedalstal sa Annie Lööf att glöden i Alliansen hade slocknat. Därför samlades partiledarna i hennes hemby Maramö för att ”trycka på refresh-knappen”. Men två av tre väljare tror att Alliansen kommer att splittras om de förlorar valet.
NYHETER

Alliansen spricker om regeringen förlorar valet.

Det tror två tredjedelar av väljarna enligt Aftonbladet/United minds ­undersökning.

- Väljarna upplever att Alliansen inte kommer med några förslag, säger Carl Melin, analyschef på United minds.

Det var länge sedan Alliansen visade positiva resultat i någon opinionsmätning. I stället har den sittande regeringen fått bakläxa av väljarna gång på gång och tvingats se förtroendet minska.

I senaste Aftonbladet/United minds mätning tror dessutom en tredjedel av de tillfrågade att Alliansen splittras efter valet nästa år oavsett resultat.

”Mer skada än nytta”

Enligt Carl Melin, analyschef på United minds, är ­orsaken till väljarnas pessimism tydlig.

– Den glädje och kraft som fanns 2006 har slocknat, säger han.

I centerledarens tal i Almedalen i fjol sa Annie Lööf själv att glöden hade falnat. I maj samlades därför Alliansen i hennes hemby ­Maramö i Småland för att ”trycka på refresh-knappen”.

– Maramömötet gjorde nog mer skada än nytta. För det blev uppenbart att det bara var pr. Budskapet var inte politik utan ”vi gillar varandra”. Det räcker inte, säger ­Melin.

Två tredjedelar av de tillfrågade i senaste ­Aftonbladet/United minds spår även att parti­ernas nuvarande allians med Moderaterna, Folk­partiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna spricker vid en val­förlust.

”Vågar inte”

– Göran Persson var trött ­under valet 2006. Det märktes. Socialdemokraterna hade inte så många idéer utan försvarade mest det partiet gjorde. Så ­upplevs nu Alliansen. Det spelar ingen roll om den har möten och grillar korv om den inte kommer med ­någonting som väljarna tycker är viktigt.

Alliansens framtid står nu i väljarnas händer.

– Inget av de fyra partierna vågar säga ­någonting annat än att Alliansen är första ­alternativet innan valet, säger Melin.