Simmande bebis väcker ilska på nätet

NYHETER

Den 16 månaders bebisen har blivit världskänd för sina simkonster. Men nu rasar tittarna mot föräldrarna.

– Själva grejen är ju galen, säger livräddningsexperten Mona-Lisa Wernesten.

Bebisen Elizabeth Christensen är bara 16 månader gammal. Men hennes föräldrar låter henne simma fritt i en djup pool i Texas, USA. Klippet har setts av miljoner personer på Youtube. Men många tittare är förbannade.

”Du måste utredas för att ha försatt ett barn i fara, din dumma kärring. Den här videon är inte cool alls”, står det i en av kommentarerna.

Föräldrarna försvarar sig

Pappan Adam Christensen, som laddat upp videon, menar att de inte tvingar Elizabeth till något utan bara vill visa bebisars förmåga att klara sig i vatten. Han förklarar sig på sin Youtube-sida: ”Jag är en registrerad sjuksköterska och min fru var livräddare i sex år och jag har varit simlärare i tre.”

Han säger att de båda är professionellt tränade i vattensäkerhet och första hjälpen.

Den amerikanska barnhälsoorganisationen AAP (American Academy of Pediatrics) rekommenderar föräldrar att vänta till fyra års ålder med att börja simträna.

Mona-Lisa Wernesten, utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet, har inte sett filmen än, men menar att föräldrarna kan ha tagit sig vatten över huvudet.

– Barnet har ju inget förstånd vid den åldern och har ju ingen aning om varför det gör som det gör. Själva grejen är ju galen, att pressa ett barn till att simma längder, säger hon.

Ger dåliga signaler

I Sverige gäller endast bebissim fram tills barnet fyllt två. Och även efter det tar det flera år innan barnen får vara ensamma i vatten, säger Wernesten.

– Läggs sådant här upp så får ju de som tycker att detta här är ok näring och det känns ju inte bra. Akta er för det här. Det ger himla dåliga signaler.

– Det enda som är bra med det är att de i alla fall fått barnet att bli simkunnigt, så att hon klarar sig om hon skulle råka trilla i.

De flesta drunkningsolyckor med barn under 6 år sker dock på grund av bristande tillsyn.

ARTIKELN HANDLAR OM