Här är skallen som kan ändra historien

Foto: AFP DANIEL CUMMINS
NYHETER

Trodde du att James Cook var den förste europé att sätta fot på den australiensiska kontinenten?

Dags att tänka om.

En skalle från 1600-talet tros tillhöra landets riktige upptäckare.

Forskare tror att skallen ska ha hamnat i jorden över 100 år före den brittiske upptäcksresande James Cook landade i bukten vid dagens Sydney. Därmed kan det bli aktuellt att ändra i historieböckerna och frånta Cook titeln som kontinentens upptäckare.

–Vi utgick från att det var en förhållandevis ny skalle. Men när vi förstod hur gammal den faktisk var började vi ana att det här var spännande, säger Stewart Fallon, mannen som daterade skallen till Physorg.

Det är inte första gången Cooks bedrifter ifrågasätts och det är redan konstaterat att han inte var den förste vite mannen att besöka Australien sjövägen. Den holländske kaptenen Willem Janszoon siktade kontinentens norra kust så tidigt som 1606 men eftersom han ansåg landet "ogästvänligt" brydde sig Janszoon inte om att kolonisera den nyligen upptäckta landmassan. Därmed tillskrivs upptäckten fortfarande James Cook som var först med att nå östkusten.

Kan ha tillhört samlare

Men den gamla skallens äkthet ifrågasätts av vissa. Forskaren Adam Ford säger till The Telegraph att det kapade huvudet kan ha ett annat ursprung.

– Faktumet att skallen är i så pass gott skick pekar på att den kan ha tillhört en privat samling. Det var mycket populärt att samla på skallar vid 1700-talets mitt, säger han till The Telegraph.

FAKTA

Om skallen

När huvudet först grävdes upp ur jorden i norra delarna av New South Wales trodde polisen att det rörde sig om ett mord. Efter att utredarna tillämpat Kol 14-metoden konstaterades det snabbt att skallen var långt mycket äldre än vad man först trott.

Källa: nrk.no