Utbränd bil - nytt spår efter försvunnen kvinna

En 36-årig man är anhållen misstänkt för människorov

1 av 10 | Foto: Privat/JERKER IVARSSON
Sökandet Kvinnan försvann i centrala Trollhättan. Men på onsdagen började polisens tekniker söka i skogarna vid Hunneberg, utanför staden.
NYHETER

I lördags åt den försvunna 23-åriga kvinnan middag med en manlig vän i 36-årsåldern.

Nu är mannen anhållen misstänkt för människorov.

I samband med kvinnas försvinnande brann en bil i ett skogsområde, inte långt från kvinnans bostad.

Bilen är nu polisens hetaste spår i sökandet efter kvinnan.

– Vi har gjort undersökningar kring bilen, säger Sten Timmersjö, länskriminalpolisen i Trollhättan.

Mannen och den 23-åriga tvåbarnsmamman åt middag på lördagskvällen innan hon försvann från sin lägenhet i Trollhättan, enligt hennes pappa.

– Jag pratade med dem vid halv tolv på natten, då var allt lugnt, säger den försvunna kvinnans pappa till Aftonbladet.

36-åringen har sedan i tisdags varit anhållen i sin frånvaro. Vid lunchtid på onsdagen kom han frivilligt in till polisen i Trollhättan tillsammans med sin advokat.

Han nekar till att ha begått något brott.

Känner kvinnan

– Han medger att han känner henne, och att han har varit i Trollhättan, men han förnekar brott. Vi kommer nu att kontrollera de uppgifter som mannen lämnat i förhör och fortsätta med utredningsåtgärderna. Vi håller på att lägga pussel och inriktar oss i första hand på att hitta den försvunna kvinnan, säger förundersökningsledare Eva Johnsson, kammaråklagare i Uddevalla.

Mannens advokat Tommy Nilsson säger att hans klient är förvånad över att ha blivit anhållen:

– Han har varit i lägenheten, han känner kvinnan, de är vänner. Men han åkte därifrån på lördagskvällen och då var det inget fel på henne, säger Tommy Nilsson.

Varför ska han ha lämnat lägenheten?

– Det kan jag inte gå in på. Men det är inte någon schism som har hänt.

Barnet kvar i lägenheten

Det var i söndags eftermiddag som en boende i området Dannebacken i Trollhättan hittade blod i trappuppgången. Spåret ledde in i hissen till ännu mer blod. Men utanför hyreshusets ytterdörr slutade spåret plötsligt.

När polisen kom till platsen öppnade de dörren till tvåbarnsmammans lägenhet – och möttes av så mycket blod att de rubricerade händelsen som mord trots att ingen kropp hittats.

– Jag fick reda på det vid sex på söndagskvällen. Då trodde de att något hänt mellan två och tre på natten. Man vet inte vad som hänt, men de är i alla fall borta och hon lämnade sin ett och halvt år gamla son i lägenheten som var full med blod. Sedan vet jag ingenting, säger kvinnans pappa.

Enligt uppgift till Aftonbladet var det andra barnet hos en släkting vid tidpunkten.

Känd av polisen

Under söndagen slog polisen också till mot flera adresser i Trollhättan. En av adresserna är kopplad till den 36-årige mannen, som är känd av polisen för en rad våldsbrott sedan tidigare. Han knyts också till nynazistiska kretsar.

– Han är här och hälsar på ibland. Han har gjort en hel del, men jag trodde att han lugnat sig nu, han har alltid varit trevlig mot mig, säger en person på adressen.

Mannen är i dagsläget hemmahörande i Jönköping, men skrev på sin Facebooksida att han var i Trollhättan i helgen.

Polisen misstänker att kvinnan kan ha blivit utsatt för mord alternativt dråp, men öppnade på tisdagen för att hon kunde vara vid liv, men kidnappad. Då lades människorov till som brottsrubricering.

Mystisk utbränd bil

Under onsdagen har polisens tekniker letat uppe på Hunneberg, strax utanför Trollhättan, efter spår från kvinnan. Ett av de viktigaste fynden är en utbrunnen bil. Den tillhör en bekant till 36-åringen. Bilägaren har polisanmält fordonet som stulet. Polisen menar att det är intressant att bilen brann samma dygn som kvinnan försvann.

– Vi har gjort undersökningar kring bilen och försökt hitta spår. Jag kan dock inte gå in på vad detta gett, säger Sten Timmersjö, länskriminalpolisen i Trollhättan.

Missing people söker

Sökorganisationen Missing people söker efter kvinnan i området kring Hunneberg. De har bland annat funnit kläder och en ryggsäck som man lämnat till polisen. Polisens sökning görs förutsättningslöst där huvudmålet är att hitta kvinnan vid liv.

– Vi jobbar utifrån att hon är vid liv än så länge. Men vi inser förstås att klockan tickar, säger Eva Johnsson.

Enligt kvinnans pappa lider hans dotter av blödarsjuka.

– Hon har en speciell blodgrupp. Får hon ett skärsår eller något behöver hon medicin, annars går det väldigt fort.

FOTNOT: Aftonbladet publicerar bild på kvinnan efter godkännande från hennes anhöriga.

FAKTA

  Mamma till två barn

  Bor i området Dannebacken i Trollhättan

  Har varit försvunnen sedan söndag

Detta har hänt

22 juni: Hon förklarar sin kärlek till sin son i en statusuppdatering på Facebook.

TORSDAG: Sista statusuppdateringen på Facebook.

SÖNDAG: Vid 15-tiden upptäcker en granne blodfläckar i trappuppgång och hiss. Polisen bryter in i lägenheten och upptäcker en större mängd blod – en brottsundersökning av mord påbörjas men ingen kropp hittas. Under eftermiddagen och kvällen slår polisens insatsstyrka till mot flera adresser i Trollhättan i jakt på spår i fallet.

MÅNDAG: Missing people börjar söka efter 23-åringen. 170 personer går skallgång genom skogsområdena kring hennes bostad till fyra på tisdagsmorgonen. Resultatet blir en upphittat undertröja och ett par handskar som lämnas till polisens tekniker för analys.

TISDAG: Polisen vakar över kvinnans bostadsområde och hämtar tips från grannarna. Under tiden fortsätter Missing people söka i en två kilometers radie från bostaden. Samtidigt konstaterar brottsteknikerna att måndagnattens fynd legat för länge för att ha att göra med 23-åringens försvinnande.

ONSDAG: Polisens tekniker söker på Hunneberg. Missing people planerar att återsamlas vid 17-tiden för bredare eftersökningar.