Snart kan du byta kropp

NYHETER

Har du ledsnat på att se dig själv i spegeln?

Bara lugn – räddningen kan vara nära.

Enligt en italiensk forskare är det nu möjligt att transplantera huvuden.

Foto: VIASAT / UNIVERSAL
Frankenstein kan få sällskap.

Teknikens gränser har flyttats fram ännu ett steg. Nu är det möjligt att ta en persons huvud och sätta fast det på en annan persons kropp, skriver nyhetssajten Quartz.

I alla fall enligt den italienske läkaren Sergio Canavero, som bedriver komplicerad forskning vid Turin Advanced Neuromodulation Group.

Ryggraden största hindret

I en artikel på sajten Surgical Neurology International skriver han att transplantation av mänskliga huvuden nu är möjlig enligt samma modell som testats på djur sedan 1970-talet.

Vid djurtesterna har forskarna haft problem med att lyckas koppla ihop ryggraden mellan huvud och kropp, med resultatet att djuren blivit förlamade från halsen och nedåt.

Men nu går det att komma förbi det problemet, menar Canavero, vilket också gör det tekniskt möjligt att genomföra huvudtransplantationer på människor:

”Det största tekniska hindret är förstås ihopkopplingen av donatorns och mottagarens benmärg. Men jag menar att tekniken nu finns för att genomföra en sådan koppling. Flera medicinska samband skulle kunna dra nytta av ett sådant ingrepp", skriver Canavero i artikeln.

Testats på apor

För att flytta huvudet föreslår Canavero samma metod som testats på apor sedan 70-talet.

Först och främst måste båda patienterna befinna sig i samma operationssal. Sedan måste huvudet som ska transplanteras kylas ner till 12-15 grader celsius.

Därefter måste kirurgerna jobba snabbt.

Inom en timme ska de hinna lossa båda huvuden samtidigt och därefter koppla samman det transplanterade huvudet med mottagarkroppens cirkulationssystem.

Under hela ingreppet måste mottagarkroppen också vara nedkyld och hjärtat vara helt stilla. När det nya huvudet är på plats kan hjärtat startas igen och först då kan kirurgerna ta sig an de andra vitala systemen.

Kräver fet plånbok

Ihopkoppling av ryggrad från ett huvud till en annan varelses kropp har aldrig gjorts framgångsrikt förut, så Canveros artikel kanske ska tas med en nypa salt.

Men det finns hopp om att transplantation av huvuden faktiskt kan bli verklighet i framtiden. Nyligen lyckades nämligen forskare vid ett universitet i Cleveland att återskapa nervfunktionen efter att ha kopplat ihop kroppshalvorna av två råttor.

I teorin skulle förlamade patienter få tillbaks full rörlighet om de transplanterade sitt huvud till en ny kropp.

Men utöver den tekniska utmaningen och det lite magstarka i att byta kropp, finns för den optimistiske ytterligare ett stort hinder: ett nytt huvud kräver en fet plånbok. Canavero bedömer nämligen att en transplantation skulle kosta minst 10 miljoner euro, motsvarande drygt 87 miljoner kronor.