Experten: ”Han kommer inte att ge upp frivilligt”

NYHETER

Militärledningen sitter i krismöte i Kairo.

Om några timmar går den 48 timmar långa tidsfristen ut för president Muhammad Mursi.

Vad händer nu?

– Jag tror att Mursi försöker klamra sig fast vid sin position som vald president. Det gör ju hans anhängare också. Den positionen tror jag inte han kommer ge upp frivilligt, säger Leif Stenberg, Mellanösternexpert vid Lunds universitet.

Hur kommer militären agera?

– Går militären in och gör det här vill de ha en väldigt kort process och utlysa nyval. De egyptier som är kritiska mot en sådan idé ifrågasätter nog hur lång perioden kommer bli. Men det ser ju ut som det kommer bli nyval.

Polisen korrumperad

Vilket stöd har Mursi av militären?

– Mursis militära rådgivare hoppade ju av. Det är ganska tydligt att han inte har speciellt mycket stöd i armén. Det har funnits en lång fiendeskap dem emellan, som också spelas ut i det här läget.

Vad händer om han avgår?

– Då hamnar vi i situationen där armén får förvalta övergångstiden. Det betyder nog att armén måste gå ut och säkra tryggheten på gator och torg. Polisen är ju fullständigt genomkorrumperad. Det är ju en av de organisationer som oppositionen kritiserar starkast.

Våldet kan eskalera

Hur länge kommer oroligheterna fortsätta?

– Tills det kommer fram ett klart och tydligt förslag på hur Egypten ska ta sig ur den här krisen.

Tror du att våldet kommer eskalera?
– Det beror på vad armén gör. Om presidenten tvingas avgå kommer det akuta läget att mildras tror jag. Stannar han kvar vid makten tror jag det eskalerar. Samtidigt kommer anhängare till Mursi inte vara så nöjda om han tvingas bort från makten.